Délkelet-anatóliai régió – Adıyaman

Adıyaman Törökország délkeleti részén helyezkedik el, az ország egyik leggyorsabban fejlődő városa.

A terület már régóta lakott volt, ezt bizonyítja a várostól 10 km-re északra megtalált Palanlı-barlang, mely már i. e. 40000-ben is lakott volt, illetve a Samsatban végzett ásatások, melynek leletei a bronzkorból származnak.

I. e. 900-tól több nép is fennhatósága alá vonta (asszírok, perzsák és macedónok), majd amikor i. e. 690-ben megalakult a Kommagené Királyság, a részévé vált. Ez volt az a nép, amely a közeli Nemrut-hegy szobrait készítette. A királyság fővárosa Samsat volt, Adıyamant pedig fallal vették körül. Ennek a falnak egy részét későbbi korokban felújították, és még ma is látható.

I. sz. 72-ben megérkeztek a rómaiak, 395-670 között bizánci fennhatóság, 670-ben az omajádok és 758-926 között az abbaszidok uralma alá került. A bizánciak 859-1114 között ismét átvették a város feletti irányítást. Az arabok 1114-1204 között éltek a területen, majd megérkeztek a türk népek. A szeldzsukok a 13. században telepedtek le itt. A város 1298-1516 között a mamelukok irányítása alatt állt. 1516-ban lett az Oszmán Birodalom része.

A város fontos mezőgazdasági terület, az öntözéshez a közeli Eufrátesz vizét használják. Nem ipari város, az emberek állattenyésztéssel foglalkoznak. A mezőgazdasági munkákat nagymértékben megkönnyíti a közelben található Atatürk-víztározó is.

Adıyamanban ételei közül a çiǧ köfte és a maraş fagylalt a legnépszerűbb.

Idegenforgalmi szempontból jelentős város, köszönhetően a közeli Nemrut-hegynek, de a várostól 5 km-re található az ősi Perre is, amit temetkezési helyként használtak. Annak, aki ellátogat ide, érdemes megnéznie Arsemia ókori városát is, mely a kommagéné király nyári rezidenciája volt.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo