Davis-kupa: közönségszórakoztató 4:0-val zárult a magyar-török Dk-osztályozó

Kép forrása: flickr.com

A negyedik, utolsó mérkőzésen Füle Mátyás képviselte a mieinket a Magyarország–Törökország Davis-kupa-osztályozón Ergi Kirkinnel szemben, és hasonlóan az előzőkhöz, 2:0-s magyar siker született.

Gyakorlati tétje nem volt, Füle Mátyás pályafutásában mégis különös jelentőséggel bírt, hogy bemutatkozott a Davis-kupa-válogatottunkban. A nagykanizsai születésű teniszező szülővárosához közel ölthette magára a magyar színeket első ízben – miután a páros mérkőzés is a javunkra dőlt el Marozsán Fábián és Valkusz Máté jóvoltából, Nagy Zoltán szövetségi kapitány a csapattal egyeztetve változtatott az előzetes terven. A már biztos kimenetelű párharcon nem volt értelme például egy esetleges sérülést kockáztatnia Marozsánnak, ráadásul közvetlen előtte lejátszotta a párost, nem volt ereje teljében, így teljes mértékben volt ráció a cserében – Fajta Péter pedig kisebb sérülésről beszélt a meccs után. A török együttes is váltott, az egyébként párosra nevezett Ergi Kirkin nem játszott azon a találkozón, de a negyedik meccsen neki is lehetőséget adott a törökök edzője, Alaatin-Bora Gerceker.

Ez bizonyult a legszorosabb meccsnek, de legalább a nézőknek meghosszabbodott a szombati teniszes élményük a keszthelyi Helikon Teniszcentrumban, és ahogy a többi összecsapáson, itt sem volt veszélyben a győzelem. Az első játszma két breakváltás után rövidítésbe torkollott – ez volt a párharc első és egyetlen tie-breakje, melyben Füle volt a magabiztosabb. A második szett – ismét az előzőekhez hasonlóan – a magyar játékos fölényét hozta, úgy látszik, a győzelem egyik fő kulcsa volt, hogy a magyar játékosok ereje tovább tartott. 3:2-ig még tartotta a lépést Kirkin, az ekkor elszenvedett brékből viszont már nem volt visszaút.

A mieink tehát simán, 4:0-val győzték le a törököket, ezzel jövő év elején ismét megpróbálhatják kiharcolni a világdöntőbe való bejutást a Davis-kupa 2024-es kiírásában.DAVIS-KUPA

TENISZ
DAVIS-KUPA-OSZTÁLYOZÓ, KESZTHELY
Magyarország–Törökország 4:0
Füle Mátyás–Ergi Kirkin 7:6, 6:2

KORÁBBAN
Marozsán, Valkusz–Ilkel, Celikbilek 6:3, 6:3
Füle–Kirkin 7:6 (7–3), 6:2
Piros Zsombor–Cem Ilkel 6:2, 6:3
Marozsán Fábián–Altug Celikbilek 7:5, 6:2

Forrás: www.nemzetisport.hu