Csökkent a török infláció, már csak 55%

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török infláció egy éves mélypontra csökkent februárban, de még így is rendkívül magas. A földrengés miatti állami költekezés és a laza monetáris politikai miatt azonban begyorsulhat az áremelkedés – írja a Bloomberg.

Februárban 55,2% volt az éves infláció Törökországban a januári 57,7%-ról. A februári adat kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól, a Bloomberg konszenzusa 55,7% volt.

A török infláció az előző 4 hónapban csökkenést mutatott, miután 85% felett, 1998 óta nem látott szinten tetőzött. A csökkenésnek főleg statisztikai okai vannak: a 2021-es devizaválság gyors átárazódást hozott, így a bázis nagyon magas.

Az árak azonban most sokkal lassabb ütemben mérséklődnek, mivel a katasztrófa következményei tovább rontják a kilátásokat, miközben a monetáris politika továbbra is rendkívül laza.

A török kormány fiskális élénkítéssel reagál a földrengés okozta gazdasági károkra, 100 millió lírát (5,3 milliárd dollárt) különítettek el erre a célra. A február 6-i földrengésnek nagyjából 50 ezer áldozata volt.

Az alap inflációs nyomás továbbra is aggasztó, és vélhetően tovább erősödött a földrengés hatására – írta Kevin Daly, a Goldman Sachs közgazdásza még az inflációs adat megjelenése előtt. Szerinte a magas bázis miatt tovább csökkenhet az infláció, de a dezinflációs folyamat a megszokottnál lassabb lesz.

Forrás: www.portfolio.hu