Csillagosok, törökök, katonák – A Budapesti Történeti Múzeum új kiállításán jártunk

Kép forrása: kultura.hu

Milyen katonákkal játszottak gyerekkorukban apáink, nagyapáink? Melyik nemzet játékfigurája volt a legnépszerűbb? Ott volt a kenyérmezei csatában Hunyadi Mátyás? Ezekre is választ kaphatunk a BTM új tárlatán.

A Budapesti Történeti Múzeum nemrég nyílt, Kádár (játék)katonái című tárlatán a terepasztalokon csaták elevenednek meg, középkori várak, erődítmények, valamint a 20. századi fegyverarzenál foglalja el a teret, és a Kádár-korszak játékvilágának emlékét is megidézik.

A kiállítás abból a szempontból mindenképpen rendhagyónak tekinthető, hogy a múlt játékkatonáit nem gyűjtik a múzeumok. A most összeállt gyűjtemény komoly utánajárás eredménye: a kiállított indiánokat, katonákat, játékfegyvereket, tankokat, lovagi várakat elszánt gyűjtők bocsátották a múzeum rendelkezésére.

A néhány teremre osztott kiállítás régi időket köt össze: betekintést kaphatunk az 1950–70-es évek gyerekeinek hétköznapjaiba, és a társadalom szerkezetét, a világpolitikai helyzet alakulását is megismerhetjük. Megtudhatjuk például, hogy a Szovjetunió sokat és sokfélét gyártott az elszabadult fantázia és az abszurd határait feszegető játékkatonákból, a keleti blokkhoz tartozó Csehszlovákiában az Ites és az Igra játékgyár ontotta magából a katonai járműveket, Lengyelországban kézzel festett műanyagfigura-sorozatok készültek a fegyveres erők változatos alakulatairól, és Romániában is több kiemelkedő játékkészítő vállalat létezett. Itt a figurákra szorítkozva az állapítható meg, hogy a keleti tömb országaiban – a magyarokhoz hasonlóan – mindenhol a Nyugatot másolták.

Folytatás

Forrás: kultura.hu