Domján Flóra és Domján Csenge receptjeit hetek óta figyelem. Mivel van itt köztünk más törökkonyha-rajongó is – netán vegán vagy vegetáriánus is -, gondoltam, szólok, hogy kukkantsanak be hozzájuk.
Tudjuk, hogy a török konyha rengeteg zöldséges ételt sorakoztat fel. Sokkal könnyebb náluk vegetáriánusnak lenni, mint a magyar konyha kedvelőinek. Mióta egy kiló marhahús több mint 200 TL (kb. 3500 Ft), azóta már az is húsmentesen étekezik, aki eddig a grillezés mestere volt.
Már a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat harmadik részénél tartunk, amelyben a spenótos gözleme receptjét olvashatjuk. A gözlemét imádjuk így is, úgy is, miért ne próbálnánk ki spenótosan?
Az első részben pidét sütöttek. Így vezetik be a receptet: „Csakúgy, ahogy nálunk a kenyérlángos népszerű vásári étel, a pide Törökországban az egyik legnépszerűbb street food: ezeket általában pideci nevű vendéglőkben szolgálják fel a gyors és laktató harapnivalóra vágyó vendégeknek.” Töltelékként gombát, diót, paprikát, paradicsomot főznek meg szószként, így lehet még pikánsabb, ám vegetáriánus a pide.
A második cikkükben a nagy kedvencet mutatják be: a mercimek köftesit (vöröslencse fasírt). Ki ne szeretné sok-sok citrommal meglocsolva, friss, roppogós salátalevelekbe burkolva? Én magam is nagyon sokszor készítem el.
Alig, hogy a Türkinfo oldalán megjelent ez az ajánló, máris újabb receptet tettek közzé, a Törökországban oly népszerű töltött szőlőlevelet. Röviden be is mutatták a szó jelentését, és a változatokat: „Maga a „dolma” szó azt jelenti, töltött – ennek megfelelően használják olyan ételekre, mint például a töltött cukkini, padlizsán vagy paprika. A „yaprak dolma” pedig szó szerint töltött levelet jelent, utalva a szőlőlevélre, de találkozhatunk vele „yaprak sarma” néven is.”
Várom a lányok további receptjeit, olvasóinktól meg azt, hogy adjanak további ötleteket, milyen török ételeket készíthetnek el a vegán vagy vegetáriánus étkezés hívei.
Néhány tipp tőlem: pırasa yemeği (rizses, sárgarépás, póráhagymás egytálétel), szinte minden meze (előételek), taze fasulye (széles zöldbab, paradicsomos szószban megfőzve), a legtöbb börek (burgonyás, vagy sajtos), a sokféle spenótos egytálétel. Szinte végtelen a sor.
Erdem Éva – Türkinfo