Csak te – Egy romantikus török dráma a szerelemről és az önfeláldozásról

Csak nemrég kezdtem el a török filmekkel közelebbről is megismerkedni. A Kelebeğin Rüyası (A pillangó álma), a Hadi be oğlum (Gyerünk fiam) után a Sadece Sen (Csak te) volt a következő, ami szembejött velem az interneten.

Külföldi filmet nézni azért is jó, mert anélkül juthatunk el egy másik országba és ismerhetjük meg az ottlakók életét és az ország kultúráját, hogy fel sem kell kelnünk a fotelből. Mivel én főként a romantikus és megható filmeket kedvelem, így a török filmek között is ezeket kezdtem keresni.

A Sadece sen egy török romantikus dráma, mely egy koreai film (Always) adaptációja.

A film főszereplője Ali, az egykori bokszoló, aki tragikus, erőszakos múltját szeretné elfelejteni, ezért most egy garázsnál éjjeliőr. Amikor találkozik Hazallal, egy gyönyörű, ám vak fiatal nővel, elutasítja a lány közeledését. Nem akar barátkozni vele, de nem sokáig tud ellenállni neki. Azzal, hogy Hazal feltétel nélkül elfogadja őt, és vidám optimizmus árad belőle, leomlanak azok a falak, amelyeket Ali épített maga köré, hogy megvédje saját magát. Azonban egy sokkoló vallomás után minden megváltozik.

Számos olyan kivételes filmet néztem már meg, amelyek érzelmileg nagy hatással voltak rám, de a Sadece Sen, mindegyiket felülmúlja. Ez a film teljesen magával ragadott.

A történet egyszerű, arról szól, hogy a szerelem hogyan változtatja meg két ember életét. Dacára annak, hogy romantikus, tele van váratlan fordulatokkal, így nem voltam benne biztos, hogy milyen lesz a végkifejlete.

Hazal szerepében Belçim Bilgint (A pillangó álma) láthatjuk, aki egyszerűen tündéri. Hazal sokat szenvedett, de látása elvesztése ellenére megőrizte függetlenségét és pozitívan áll a dolgokhoz. Bilgin kitűnő színészi játékával megadja a karakter mélységét és árnyalatait, ezáltal egy igazán érdekes személyt kelt életre.

Azonban számomra az İbrahim Çelikkol (Fekete, fehér szerelem) által megformált Ali az igazán különleges.

A történet elején Ali egy szenvedő, visszahúzódó ember, de Hazallal való kapcsolata arra készteti, hogy megváltozzon. Çelikkol egész testét és kifejező arcát használja fel arra, hogy Ali belső gyötrelmeit megmutassa. Mielőtt találkozik a lánnyal, Ali reménytelennek látja helyzetét, szégyelli magát. A szürke kapucnis pulcsi, amit visel, a rejtőzködés szimbóluma. Azonban ahogy kezd beleszeretni Hazalba, teljesen átalakul. Megváltozik a járása és az arca is ragyog. Çelikkol számára igazi kihívás lehetett ez a karakter, amely mélyen eltemeti érzelmeit, de közben erőszakos énjét is elő kell vegye, anélkül, hogy sokat beszélne. Szerintem ez neki remekül sikerült.

Az Ali bűnöző múltjával és bokszoló karrierjével összefüggő jeleneteken kívül van néhány kedves, csendes pillanat is a filmben. Az első ilyen, amikor Hazal és Ali találkozik. Ekkor már megtudjuk, hogy Hazal szereti a virágokat és arra kéri Alit, hogy az őrbódéban lévő nebáncsvirágot ne felejtse el időnként megöntözni. A film végén pedig Ali elmegy Hazal munkahelyére, ahol látja, hogy Hazal vigyázott a teknősére és a nebáncsvirágra is, amíg ő távol volt.

A következő romantikus pillanat akkor jön el, amikor Ali elviszi Hazalt a tóhoz, ahol Hazal két követ kér Alitól. Az egyiket megtartja magának, a másikat átadja a férfinak azzal, hogy erről mindig eszébe fog jutni. Jónéhány jelenettel később azután ez a kő ismét feltűnik, Ali a kezében tartja.

Egy alkalommal pedig Ali közös lakásukból indul el, Hazal a bejárati ajtónál áll és „figyeli”, ahogy a férfi elmegy. Ali ekkor megtorpan, visszafut hozzá, a karjaiba veszi, és nem akar elbúcsúzni tőle. Ezek az egyszerű, de nagyszerű pillanatok mutatják meg igazán, hogy milyen szenvedélyesen szeretik egymást.

Végezetül még két dolgot emelnék ki a filmből. Az egyik a fény és a sötétség használata. Azok a jelenetek, amikor Ali és Hazal együtt vannak, tele vannak természetes fénnyel és színekkel. Ezzel ellentétben vannak azok a sötét és hangtalan jelenetek, amikor Ali múltjába nyerhetünk bepillantást.

A film legfontosabb elemei közé azonban nemcsak a fény és a sötétség tartozik, hanem a táj és a környezet is, ahol a jelenetek játszódnak.

Ha ezzel az ajánlóval felkeltettem az érdeklődésüket, a filmet török nyelven (angol felirattal) az alábbi linken nézhetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=7c3WQ8gF0QI

Kollár Kata – Türkinfo