Cipruson és a Törököknél több, mint 20°C-ot esett a hőmérséklet

Kép: severe-weather.eu

Nemszeretem idővel búcsúzott a múlt hét, és azzal kezdődött a mostani is. Heves szél, borultság és csapadék, bár ez utóbbira már nagyon nagy szükség volt, de lehetett volna több is. Összességében 10°C körüli hőmérséklet visszaeséssel lehetett számolni Közép-Kelet Európa, sőt, a Balkán egyes részein is.

Orbán, az utolsó fagyosszent sem akart lemaradni elődeitől, így összeszedve erejét, komoly hidegbetörést produkált számunkra. De ez még semmi ahhoz képest, amit Cipruson és Törökországban kellett elviselnie az embereknek. A szélsőséges időjárás ugyanis ízelítőt adott abból, amire képes.

A múlt héten sok hírt szólt arról, hogy durva hőhullám söpört végig a Balkánon és Törökországon is. A rekorderek az utóbbi és Ciprus, ezeken a területeken helyenként 42-43°C is előfordult. A hidegfront azonban enyhülést hozott. Nálunk 0°C-os reggelekkel érkezett, az említett két országban pedig 20-25°C közé süllyedt a napi maximum.

Elsőre ez egész kellemesnek tűnik, főleg a tikkasztó 40°C-ot meghaladó maximumok után, de ez hatalmas esés, akár több, mint 20°C, ami nem csak mentálisan viseli meg az embereket, hanem a szervezetre sincsen éppen jó hatással.

Forrás: koponyeg.hu