Büntetőintézkedéseket hozott az Egyesült Államok Törökország ellen az orosz légvédelmi rendszer megvásárlása miatt

Szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatalt, illetve annak négy vezetőjét az Egyesült Államok, amiért Ankara Sz-400 típusú orosz légvédelmi rendszert vásárolt – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

Ankara tavaly jutott az orosz fegyverek birtokába, miközben Washington több ízben is figyelmeztette, hogy várhatóan szankciókat vezet be ezért ellene. Az amerikaiak azzal érveltek, hogy Oroszországgal üzletet kötve, az Sz-400 rendszerek megvásárlásával Törökország az amerikai haditechnika biztonságát veszélyezteti és finanszírozza az orosz hadiipart.

A NATO-tagállam Törökország részvételét felfüggesztették az F-35 vadászgépek fejlesztési és kiképzési programjában, és nem vásárolhat korszerű vadászgépeket az Egyesült Államoktól. A szankciók között szerepel, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása az SSB részére, és befagyasztották Ismail Demir, a török hivatal vezetőjének bankszámláit és vízumkorlátozásokkal sújtották.

Az amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy Törökország annak ellenére döntött az orosz légvédelmi rendszer beszerzése mellett, hogy rendelkezésére álltak alternatív, a NATO-szabványoknak megfelelő rendszerek védelmi szükségletei kielégítésére. Mike Pompeo felszólította Ankarát, hogy minél előbb oldja meg az Sz-400 rendszerekkel kapcsolatos problémát az Egyesült Államokkal együttműködve.

Forrás: index.hu