Bulgur pilavı / búza töretből köret

– Kb 10 – 12 dkg vaj – 1 fej hagyma – 1 db TV paprika – 2 paradicsom (télen egész paradicsom konzervből) – 3,5 – 4 vizespohár víz, ha van húslé, vagy 1 leveskocka – 2 vizes pohár bulgur (kb fél kiló) – 2 – 2,5 mokkás kanál só – kb ½ mokkás kanál bors – ½ – 1 mokkás kanál piros paprika bulgur_pilavi1 Az apróra vágott hagymát a vajban pirítjuk, hozzá keverjük az apró kockára vágott paprikát és néhány percig együtt dinszteljük. Hozzá adjuk a kis darabokra vágott, hámozott paradicsomot, s kevergetjük, míg elfő a paradicsom leve. Felengedjük 3,5 – 4 vizes pohár húslével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. A bulgurt szűrőben megmossuk, majd a forrásban lévő alaphoz adjuk.

Erős tűzön, időnként kevergetve addig főzzük, míg elfő a vize. (keverés után csak kis szigetekben marad kevés víz a tetején) Ekkor az edényre két rétegű papírtörölközőt helyezünk, s így fedjük le fedővel. (a papírtörölköző beszívja a párát, s nem lesz vizes a bulgur) Nagyon kis tűzön (gáztűzhelyen lángelosztóval, villany tűzhelyen az egyes fokozaton) 20 percig kinyitás nélkül puhára pároljuk a bulgurt, majd lezárás után is legalább negyed órát pihentetjük. Bulgur kapható nagyobb élelmiszerüzletekben, vagy török üzletekben.

Deniz