Bulgária: gyenge szocialisták, tekintélyelvű jobboldal

Elemzésünkben a bolgár belpolitika elmúlt fél évét vettük górcső alá. Az ország két nagy pártja már javában készülődik a 2013-as országgyűlési választásokra. A szocialista pártelnök-jelöltek egymást szorongatják, májusban ér véget a Parvanov-Sztanisev belharc. A kormánypártnak áll a zászló, viszont az elmaradt reformok miatt egyre mélyebbre süllyed az ország. Lendületét vesztette a kézi irányítású, központosított irányítási modell, a miniszterelnök jelentős hatalomkoncentrációt alakított ki. Hosszútávon fenntarthatatlan a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelenlegi politikája.

A bolgár pártok hivatalosan megkezdték az egy évig tartó készülődést a 2013-ban esedékes országgyűlési választásokra. Valamennyi párt háza táján jelentős változások tapasztalhatóak – a Bolgár Szocialista Párt (BSzP) két erős egyénisége egymásnak esett a pártelnöki tisztségért, a kormányzó GERB erősít tekintélyelvű politikáján, a török-liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSz) a kormányt kívánja megkörnyékezni, a kisebb parlamenti pártok pedig a nagyokat figyelik, hogy kivel lehetne szövetséget kötni. A politikai alkuk és szövetségek sűrűjében azonban a lakosságot érintő, lényegi kérdések felett elsiklik Bulgária honatyáinak figyelme.

Szocialista leszámolás

A BSzP háza táján felfokozódott hangulat uralkodik, korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk Szergej Sztanisev jelenlegi pártelnök és Georgi Parvanov volt köztársasági elnök több mint féléve elhúzódó harcával. A két vezető minden erejét latba vetette ellenfele lejáratása és a szocialista delegáltak meggyőzése érdekében. Nehéz megjósolni, hogy ki fog felül kerekedni a májusi tisztújító kongresszuson, de egy biztos, az Európai Szocialisták Pártja (PES) nagyon rossz szemmel nézi a belviszályt. Nem csoda, hogy az európai szocialisták is felhúzták szemöldöküket a bolgár párttársak acsarkodása miatt – a jelenlegi PES elnök éppen az a Szergej Sztanisev, aki 2001 óta a BSzP regnáló elnöke. Nagy szégyenfolt lenne a PES presztízsén, ha a pártcsalád elnökét letaszítanák a hazájában. Sztanisev minden bizonnyal búcsút mondhat PES-elnöki posztjának, ha nagy riválisa legyőzi a BSzP elnöki mandátumért folyó küzdelemben.

Részletek

2012-04-14
Milanov Viktor