Brutális hadihajó védi a nemrég megtalált 70 milliárd köbméteres földgázmezőt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy gazdag földgázlelőhelyet találtak a ciprusi partok közelében. Időközben azonban kiderült, hogy a kitermelésből származó haszon egy részére Törökország is igényt tartana.

A ciprus partjainak közelében felfedezett új földgázmezők felfedezése azonnali éles reakciót váltott ki törökországból, ugyanis Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter szerint országa jogosult a majdani kitermelésből származó bevételek egy részére.

Elmondta, hogy az ENI és a TotalEnergies által kitermelt terület egy része Törökországhoz tartozik.

„Nem fogjuk megengedni, hogy ilyen projekteket hajtsanak végre a kontinentális talapzatunkon, ahol továbbra is kutatófúrásokat és szeizmikus felméréseket végzünk” – mondta a török médiának, hozzátéve, hogy a Földközi-tenger keleti térségében az ilyen kérdések megoldása azon múlik, hogy az érintett felek méltányosan részesüljenek azok hasznából.

IDŐKÖZBEN AZ IS KIDERÜLT, HOGY EGY ATR-72-ES TÖRÖK KÉMREPÜLŐGÉP REPÜLT ÁT A 6-OS BLOKK EGYIK SZAKASZA FELETT AUGUSZTUS 18-ÁN.
A török repülőgépet a ciprusi és a görögországi radarok is észlelték.

Felmerül a kérdés, hogy Törökország alááshat-e bármilyen fúrást vagy kitermelést ezen a területen? A ciprusi energiaügyi miniszter úgy véli, hogy ennek valós a veszélye.

„Szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, ugyanakkor szeretném egyértelművé tenni, hogy az új felfedezések olyan területeken találhatók, amelyek hovatartozását Törökország nem vitatja” – mondta az ERT görög hírügynökségnek adott interjújában.

Továbbiak

Forrás: www.origo.hu