Bebörtönzött török aktivista bírálja Erdogan igazságügyi reformját

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Osman Kavala bebörtönzött török üzletember és emberi jogi aktivista szerint a tervezett igazságügyi reformok az ellenzék ellehetetlenítését szolgálják Törökországban.

A hatályos bírósági ítélet nélkül már több mint három éve börtönben ülő férfi arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy nem „optimista” a Recep Tayyip Erdogan török államfő által nemrég felvázolt új emberi jogi akciótervvel kapcsolatban. Szerinte attól nem várhatja senki az igazságszolgáltatás függetlenségének megteremtését.

A 63 éves filantróp úgy vélekedett, a bíróságok bár az utóbbi évtizedekben is korlátozták az emberi jogokat, most a jelenleginél aktívabb szerepük lesz a kormány politikai ellenfeleinek „felszámolásában”.

„Olyasvalakiként, aki már több mint három éve egyre súlyosabb jogtalanságoknak van kitéve, miközben más politikai ügyeket is közelről látott, nem lehetek optimista a politika és az igazságszolgáltatás közötti kapcsolat jövőjével kapcsolatban” – írta.

Osman Kavalát először 2017-ben tartóztatták le, a négy évvel korábbi, Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben. Bár bizonyítékok hiányában felmentette a bíróság, rövid időn belül elfogatóparancsot adtak ki ellene, akkor a 2016. július 15-i katonai puccskísérlettel kapcsolatban. Idén januárban hatályon kívül helyezte a fellebbviteli fórum a felmentésről szóló korábbi ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Forrás: www.szabadeuropa.hu