Az ukrajnai háború felértékelte Törökország nemzetközi szerepét

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország ezer szálon kötődik az ukrajnai háborúhoz, a fekete-tengeri régió legnagyobb haderejével rendelkező NATO-tagállama, Ukrajnával és Oroszországgal is kiterjedt kapcsolatokat ápol. Arról, hogy a konfliktus milyen hatással van Ankara nemzetközi pozíciójára, Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója nyilatkozott lapunknak.

Amerikai közeledés
Az Egyesült Államok és Törökország kapcsolata évek óta folyamatosan romlott, ez pedig alapvetően meghatározta Ankara nemzetközi − elsősorban nyugati − megítélését is. Február 24-e azonban ebben is változást hozott, ami nagyobb mozgásteret adhat Törökországnak a jövőben.

A török−amerikai kapcsolatok javulása főleg annak köszönhető, hogy a török kormány az amerikai érdekeknek megfelelő lépéseket tett Ukrajna megsegítésére. A pozitív fordulat egyértelműen látszik az amerikai nyilatkozatokból − magyarázta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója. A szakértő szerint ennek egyelőre nem árt a finn−svéd NATO-csatlakozás kapcsán belebegtetett török vétó sem. − Ez azért lehet, mivel jelenleg egy tárgyalási folyamat zajlik, amelyben a törökök kettős kommunikációt folytatnak: vannak keményebb nyilatkozatok, legfőképp Recep Tayyip Erdogan török elnök részéről, azonban a szóvivője például már arról beszélt, hogy nem zárják be a kapukat. Az amerikaiak ezért nem reagálják túl a vétót − fogalmazott.

Azt nehéz megmondani, hogy meddig fog elmenni az amerikai−török közeledés, ez nagyban függ Ankara és Moszkva viszonyának alakulásától, valamint attól, hogy Törökország mire használja a most kialakult mozgásterét − tette hozzá Szalai Máté.

A keleti befolyás kiterjesztése
A nyugati kapcsolatok javítása mellett Törökország keleti befolyásának kiterjesztésére is kapóra jött a háború. A közép-ázsiai posztszovjet köztársaságok nem álltak be egyöntetűen Moszkva háborúja mögé, Timur Szulejmenov, a kazah elnöki hivatal helyettes vezetője pedig egy márciusi interjúban kijelentette: „Kazahsztán kiáll Ukrajna területi integritása mellett.”

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu