Az összefogás ereje

Befejeződött az Izmirben és Seferihisarban múlt hét pénteken kora délután bekövetkezett földrengés áldozatainak mentése. A mentőalakulatok által végzett megfeszített munkával párhuzamosan mérnökök, szakértők azon dolgoztak, hogy felmérjék, melyik épületben keletkezett kár, hol milyen intézkedésre van szükség.

A vizsgálatok eredménye: 3.680 család lakhatása szűnt meg a rengés következtében. Ezen lakóházak épületei részben, illetve teljesen leomlottak, vagy kiürítették őket veszélyességük miatt.

Izmir város főpolgármesteri hivatala november 2-án indította el azt az adománygyűjtő honlapot, melyen üres lakást vagy 2-10.000 TL összegű lakbértámogatást ajánlhat fel bárki a világon. Két nap alatt Törökország mind a 81 tartományából és világszerte 340 más pontról érkezett támogatás: 10 millió TL (370 millió Ft) összeg gyűlt össze, mely 1.100 család 5 havi lakhatását oldja meg.

Az adakozás másik lehetősége, hogy higiéniai eszközök, élelmiszer, takarók, hálózsákok vásárolhatók, melyeket az önkormányzat ad át a rászorulóknak. Nem kevesebb, mint 13 millió TL (480 millió Ft) adományoz gyűlt össze ezen az oldalon is.

Ezt követően olyan bejelentés érkezett, melyre igazán büszke lehet a cég: a Hilton Izmir szálloda 380 szobát ajánlott fel 3 hónapra, hogy oda azok költözhessenek be, akik még nem találtak lakást.

A gyermekeket is igyekeznek támogatni. Magánszemélyek életre szóló ösztöndíjat ajánlottak fel az áldozatok gyermekeinek, és magániskolák is tettek hasonló felajánlásokat.

Erdem Éva – Türkinfo