Az országhódító Gárdonyi Géza

39096Gergő diák. Holdfogyatkozás. Hol terem a magyar vitéz? Török gyűrű. Hold és a csillagok. A felsoroltak címváltozatok egy regényre. Noha mindegyik „ismerősen” cseng, ma már elképzelhetetlen lenne, ha minden idők legnépszerűbb magyar regénye ne az Egri csillagok címet viselné, azt, amellyel Gárdonyi Géza 1899 karácsonyán országhódító útjára indította a Pesti Hírlap hasábjain.
A több mint 120 folytatást – 1300 kéziratoldalt – valósággal falták az olvasók, ahogy az 1901 tavaszán megjelent két kötetes mű is példátlan sikert aratott.

A diadalmas menetelés azóta is tart: a korokon és rendszereken keresztül megszámlálhatatlan kiadásban napvilágot látott mű – a 19 nyelvre való fordítást nem számolva – óvatos becslések szerint is a 4 milliós összpéldányszám körül tart, s 2005-ben (is) ez lett Magyarország kedvenc regénye. Az újabb és újabb nemzedékek kedvét még az sem vette el a Bornemissza Gergely és Cecey Éva szerelme köré szőtt történelmi nagyregénytől, hogy az Egri csillagok sok évtizede kötelező olvasmány az iskolákban.

Részletek

2013-06-26