Az EU és Törökország ‘valójában az álnokság paktumát kötötte meg’

Fotó:  Getty Images
Fotó: Getty Images

Vegyesen fogadta a német sajtó az európai uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján az európai migrációs válság kezeléséről kötött megállapodást, több kommentár élesen bírálta Angela Merkel kancellárt, amiért Ankarára támaszkodva igyekszik csökkenteni a menekültek számát.

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint az uniós tagországok a válság nyomása alatt „hajlékonnyá” váltak, és „azt szeretnék, hogy a törökök nagyon szolidárisan megoldják helyettük a menekültproblémát„. Ezért még a pénztárcájukat is hajlandóak kinyitni, vízumkönnyítésekkel kecsegtetik Ankarát, megígérik, hogy új lendületet adnak a csatlakozási tárgyalásoknak és „mit sem törődnek a sajtószabadsággal és a független igazságszolgáltatással„.

Az EU és Törökország „valójában az álnokság paktumát kötötte meg” Brüsszelben, és ennek „semmi köze az igazi partnerséghez” – írta a Süddeutsche Zeitung.

A szintén liberális berlini Der Tagesspiegel kommentárjában felidézte, hogy az Angela Merkel vezette jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU mindig is ellenezte Törökország uniós csatlakozását és a tagság helyett az úgynevezett privilegizált, kiemelt partneri kapcsolat kialakítását tartotta megfelelően. A berlini lap hangsúlyozta: ez a fogalom „teljesen új értelmet nyer” a brüsszeli megállapodás fényében, és míg korábban a CDU/CSU „nem győzött elég nagy távolságot tartani” Ankarától, most Angela Merkel „szinte udvarol” Recep Tayyip Erdogan elnöknek, akinek háza táját „óvatosan fogalmazva nincs minden rendben„, például ami a kritikus újságírókkal való bánásmódot illeti.

A cikk folytatása>>>

profitline.hu