Az Elsüllyedt Palota nem egy Indiana Jones-rész, mi is felkereshetjük

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Yerebatan Sarayı, más néven Yerebatan Sarnıcı, avagy a Bazilika Ciszterna. Romantikus nevén az Elsüllyedt Palotát ne Isztambulban, hanem Isztambul alatt keressük.

A gigantikus Isztambul nem csak Törökország, hanem a Föld egyik legnépesebb városa is. Lakosságát 15 milliósra – másfél Magyarországnyira – taksálják a hozzá csatlakozó agglomerációs településekkel együtt.

A nyugatot kelettel összekötő metropolisz alatt több száz archaikus ciszterna áll mind a mai napig. Egykor esőt gyűjtöttek a víztárolókban, ami a csapadékban szegény vidéken a túlélés eszköze volt. A föld alatt, valamint sziklába is vájták a gyűjtőmedencéket, amelyek falát módszeresen szigetelték, hogy valóban megtartsák az összegyűjtött csapadékot.

Az ókor és középkor határán
A Hagia Sophia székesegyháztól mindössze 150 métert kell sétálnunk az „Elsüllyedt Palotához”. A bizánci építészet eredménye a Bazilika Ciszterna, amely az egyik legnagyobb a több száz (!) régi ciszterna közül, amelyek Isztambul városa alatt fekszenek.

A több mint 4000 évig tartó ókor végét természetesen nem lehet egyetlen napra vagy évre tenni, de a történészek hagyományos a Nyugatrómai Birodalom 476-os bukásához kapcsolják. A Keletrómai Birodalom, azaz Konstantinápoly felemelkedése ezzel vette kezdetét, a birodalom legnagyobb kiterjedését 555-ben érte el. A több mint ezer évig álló birodalom ezen nagy korszakában épült a Bazilika Ciszterna is, amelyet a nagy császár, I. Justinianus bizánci uralkodó építtetett 532-ben. Ma csak kevés vizet tartanak benne, hogy meg tudják nyitni a nyilvánosság előtt.

Folytatás és további képek

Forrás: foldjaro.hu