Az EJEB elmarasztalta Törökországot egy üzenetküldő alkalmazás használata alapján hozott bírósági ítélet miatt

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A ByLock használatát a török bíróságok bizonyítéknak tekintik azok ellen, akiket szerepvállalással vádolnak a kudarcba fulladt 2016-os államcsínyben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden bírálta Törökországot, amiért török bíróságok fegyveres terrorszervezethez való tartozás címén ítéltek több év börtönbüntetésre egy férfit, pusztán arra alapozva a vádat, hogy az illető a ByLock titkosított üzenetküldő alkalmazást használta.

Egy ötvenes éveiben járó török tanárt, Yuksel Yalcinkayát 2016-ban előzetes letartóztatásba helyezték azzal a gyanúval, hogy a puccs irányításával gyanúsított, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok hálózatának tagja. A következő évben tartott tárgyaláson Yalcinkayát bűnösnek találták, és hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték. Ezt az ítéletet az ankarai körzeti fellebbviteli bíróság, majd a semmítőszék is helybenhagyta. A 2019-ben az alkotmánybíróság elfogadhatatlannak nyilvánította a fellebbezését az ügyben.

Az EJEB keddi ítéletében megállapította: pusztán az a tény, hogy Yalcinkaya ByLock-alkalmazást használt, döntő bizonyíték volt ellene. A strasbourgi székhelyű testület szerint „a török bíróságok egyszerűen összemossák a ByLock-alkalmazás használatát azzal a ténnyel, hogy valaki tudatosan és önkéntesen egy fegyveres szervezet tagja, függetlenül az üzenetváltás tartalmától vagy a használók személyazonosságától”.

Folytatás

Forrás: www.magyarhirlap.hu