Az EJEB elmarasztalta Törökországot Ahmet Altan újságíró fogva tartása miatt

Kép forrása: www.flickr.com

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a felperes cselekedetei nem szolgáltattak alapos gyanút a vád részére, ahogy nincs bizonyíték arra sem, hogy Altan részese volt a kormány megdöntésére vonatkozó tervnek.

Ahmet Altan regényírót, újságírót és kiadóvezetőt 2016 őszén vettek őrizetbe a török hatóságok az alkotmányos rend megdöntésére irányuló tevékenység vádjával. A bíróság akkor életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az ismert ellenzéki publicistát, aki állítólag a törvényhozás munkájába való erőszakos beavatkozására szólított fel. Ezt a döntést a török semmítőszék később felülbírálta, azonban az újságírót 2019 novemberében 10 és fél évre újra elítélték, mert vétkesnek találták abban, hogy tudatosan segítséget nyújtott a nemzetközi gülenista hálózatnak, amelyet a török vezetés a 2016-os puccskísérlet felelősének tart.

A strasbourgi bírói testület az ítéletében kimondta: a felperes cselekedetei nem szolgáltattak alapos gyanút a vád részére, ahogy nincs bizonyíték arra sem, hogy Altan részese volt a kormány megdöntésére vonatkozó tervnek. Megállapították azt is, hogy az újságíró csak a vádemelést követően kapott hozzáférést az ügyiratokhoz, így korlátozott lehetősége volt, hogy az ellene felhozott vádakat vitassa. Az ítéletben hozzátették, hogy Törökország az újságíró fogva tartásával megsértette a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogot.

Az EJEB kedden hasonló döntést hozott egy másik ellenzéki újságíró, Murat Aksoy ügyében, akit ugyancsak gülenista szervezkedés vádjával ítéltek börtönbüntetésre. A testület 16, illetve 14,5 ezer euró kártérítést ítélt meg mindkét felperes részére.

Forrás: jogaszvilag.hu