Az apa tárcsázott, a telefon a holttest mellett csörgött

Kép forrása: www.pikrepo.com

Február 19-én egy német férfi kilenc embert lőtt le Németországban, majd anyjával és önmagával is végzett. Fél évvel a hanaui rasszista merénylet után a Bento című német újság egyenként mutatta be az áldozatokat, akik kivétel nélkül bevándorlók vagy bevándorlók leszármazottai. Volt köztük török, kurd, afgán, bolgár és két roma is. Volt, aki csak pizzáért ment le a gyerekeinek, volt, aki mellett a testvére halt meg, és volt, akinek 40 másodpercen múlt az élete. A hozzátartozók nem értik, hogy lehetett fegyvere egy pszichésen beteg embernek, aki már a merénylet előtt is bizarr leveleket írt az ügyészségnek.

Február 19-én este tíz órakor egy német férfi lépett be egy vízipipabárba Hanau belvárosában. Elővette fegyverét, nyolc-kilenc lövést adott le, és lelőtt négy embert. A bárból kilépve beszállt autójába, majd két kilométerrel odébb a város másik részén egy gyorsbüfében szintén négy embert lőtt le, és az utcán egy Mercedes sofőrjével is végzett. A férfi lakásának ajtaját hajnalban törték be a kommandósok. A házban lőtt sebekkel holtan találták a férfi 72 éves anyját, és a merénylőt is, aki öngyilkos lett. A férfi apjának nem esett bántódása.

Ez volt az egyesült Németország egyik legtöbb halálos áldozattal járó merénylete. A hanaui merénylő komoly pszichés problémákkal küzdött, durva összeesküvés-elméletek rabja volt, tettét egyértelműen rasszista indíttatásból követte el. Az édesanyján kívül az általa meggyilkolt kilenc vétlen ember mind bevándorló volt, vagy ilyen hátterű családból származott.

Rosszkor voltak rossz helyen

Megszoktuk, hogy a híradások ilyenkor főként a merénylőről szólnak. Ő kapja meg a kétes 15 perc hírnevet, az ő portréját, családi hátterét rajzolja meg a média. A Spiegel ifjúsági magazinja, a Bento fél évvel a merénylet után szándékosan meg akarta fordítani ezt a trendet. Egyenként mutatta be az áldozatokat és a családtagok feldolgozhatatlan traumáját. Megpróbálták megmutatni azt az űrt, amit azok a hétköznapi emberek hagytak maguk után, akik rosszkor voltak rossz helyen.

Mindegyik hozzátartozóval legalább két órát beszélgettek. A hozzátartozók közül többen attól tartanak, hogy a történteket soha nem derítik fel alaposan. A merényletben meghaltak közül (a tettes meggyilkolt anyján kívül) négyen voltak német állampolgárok, közülük egy embernek emellett afgán állampolgársága is volt. Rajtuk kívül két török, egy bosnyák, egy bolgár és egy román állampolgár halt meg a támadásban. A két török állampolgár a kurd nemzetiséghez tartozott, két áldozat pedig roma volt. Bár a hanaui merénylő szándékosan bevándorlónak kinéző emberekre vadászott, sok hozzátartozó épp azt akarta elmesélni a riportereknek, hogy ők mennyire németnek érezték már magukat, hogyan próbáltak beilleszkedni a társadalomba.

Folytatás

Forrás: telex.hu