Az Akdamar templom a világörökség része lehet

A Törökország keleti részén, Van tartományban található középkori örmény templom, az Akdamar (Szent Kereszt) templom népszerű a külföldi és a török turisták körében is. Az egyik legfontosabb úti cél a vallási turizmusban.

Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listájára 2015-ben került fel az Akdamar-szigeten található templom, mely Törökország legnagyobb taván, a Van-tavon helyezkedik el. A templomot i.sz. 915-921 között az építész Manuel püspök építette, I. Gagik örmény király felügyelete alatt.

A templomot, melyben Jézus Krisztus keresztjének egy darabja is látható, 2005-ben újították fel. A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium a munkálatokat 4 milliárd török lírával támogatta. A felújítás 2 évig tartott, melyben számos építész, mérnök és régész is részt vett.

Az ünnepélyes átadásra 2007-ben került sor. Az eseményen több prominens személy is megjelent, köztük az akkori török kulturális és turisztikai miniszter, az akkori örmény kulturális miniszter, az örmény ortodox pátriárka és 30 ország nagykövete.

A templomban 2010 óta minden évben tartanak nemzetközi szentmisét, melyet az isztambuli örmény pátriárka celebrál.

A templom környéke az idelátogatóknak különleges lehetőségeket kínál: a tó partján lévő strandok kitűnőek egy jó kis úszáshoz, de a szigeten több turistaút is található, melyeket mandulafák szegélyeznek és a naplemente is csodálatos látványt nyújt.

Muzaffer Aktuǧ, Van tartomány kulturális és turisztikai igazgatója az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek arról beszélt, hogy 2018 első hét hónapjában 83 000 turista látogatott el a szigetre. A templom megérdemli, hogy felkerüljön az UNESCO Világörökségi Listájára és jelenleg is azon dolgoznak, hogy ez minél előbb megvalósulhasson.

Az UNESCO honlapján ez olvasható: „Az Akdamar templom a keresztény építészet egyedülálló példája, ez az első olyan templom, ahol a külső falon is láthatók kifinomult technikával kidolgozott faragások.”

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo