Ayşe Kulin török írónő kapta a rangos olasz irodalmi díjat

ayşe-kulin3A Premio Roma Olaszország egyik legtekintélyesebb irodalmi díja. Idén a török írónő, Ayşe Kulin Az utolsó vonat Isztambulba (Nefes nefese) című kisregényével nyert a legjobb külföldi regény kategóriában. A 74 éves írónő a legjobb külföldi kisregénynek járó díjat június 24-én este ünnepélyes keretek között vette át.

A díj jelöltjei Ayşe Kulin mellett az amerikai Roger Hobbs, a francia Charles Juliet, az angol Matt Haig  és az izraeli Lavie Tidhar voltak.

Az írónő a regényt 2002-ben írta. A Libri fülszövege ezt írja a regény történetéről:

„ Ayse Kulin regénye szól szerelemről és menekülésről, összefonódva Európa történelmének legviharosabb időszakával.  A regény hőse Selva, egy ottomán pasa lánya, aki szerelembe esik Rafaellel, egy fiatal zsidó férfival, ám családjaik ellenzik a házasságukat és kitagadják őket. A szerelmesek Franciaországba utaznak, hogy ott telepedjenek le, de a II. világháború kitörésekor fennakadnak Hitler rettenetes hálóján. A nácizmus markának szorításában együtt kell élniük a félelemmel, hogy begyűjtik és koncentrációs táborba küldik őket. Ugyanebben az időben Törökország kilátástalan harcot folytat, hogy elkerülje a háborúba sodródást, veszélyes kötéltáncot lejtve a Szövetségesek és a Tengelyhatalmak között. E regényében Ayse Kulin érzékletesen írja le az országában a II. világháború során történteket, párhuzamosan Selva és Rafael európai életének megörökítésével. A történet időben és térben ugrál Isztambul és Marseille, Ankara, Kairó és Párizs között, hogy aztán Berlinből visszatérjen Isztambulba. Teszi ezt úgy, hogy közben bemutatja a török diplomaták bátorságát, akik életüket kockáztatták, hogy Európában rekedt zsidók százait mentsék meg a náci mészárlástól. Ayse Kulin regénye szól szerelemről és menekülésről, összefonódva Európa történelmének legviharosabb időszakával.”

A mű óriási sikert aratott külföldön is, csak  Amerikában eddig több mint 200 ezer példányban kelt el. Összesen 34 országban jelent meg, lefordították angolra, franciára, magyarra, németre, olaszra, spanyolra, portugálra és kínaira is.

Betty Gün – Türkinfo