Augusztus 30. – A győzelem napja

Kép forrása: Tarik Koç FB oldal

Augusztus 30.-a a török Függetlenségi háború utolsó napja, mely a történelembe úgy vonult be, mint a Győzelem napja.

A dumlupınari csata 1922. augusztus 30.-án fejeződött be, ez volt a későbbi görög megszállás vége. A győzelem napját Törökország-szerte ünneplik azon hősök emlékére, akik kivívták az ország függetlenségét. Törökországon kívül Észak-Cipruson is ünnepnap.

Az I. Világháború végén az Oszmán Birodalom megbukott. A birodalom legtöbb tartományát antant országok szétosztották az egymás között. İzmir és néhány környező tartomány görög megszállás alá került.

Mustafa Kemal tábornokot úgy is ismerjük, mint akinek vezetésével a törökök megnyerték a függetlenségi háborút. Mustafa Kemal volt az is, aki ismét egyesítette a szétdarabolt országot. A fúggetlensági háború csaták sorozata volt. A döntő ütközött után görögök
elhagyták Izmirt és Anatóliai területét.

A Török Köztársaságot 1923. október 29.-én kiáltották ki, a főváros Ankara lett. Mustafa Kemal Atatürköt, a törökök atyját választották meg az ország első elnökének.

A Győzelem napját először 1923. augusztus 30.-án ünnepelték meg Törökországban, 1935 óta nemzeti ünnep.

Az állami ünnepség helyszíne Ankara, Atatürk Mauzóleuma, az Anıtkabir. Ünnepséget rendeznek még Isztambulban is a katonai akadémiánál, felvonulásokat tartanak a legtöbb nagyvárosban és katonai légiparádéval szórakoztatják a közönséget. Ekkor tartják a katonai iskolát végzett diákok diplomaosztóját is.

A középületekre és a lakóházakra török zászlók kerülnek, és Mustafa Kemal Atatürk fényképe is mindenhol látható.

A hivatalok és iskolák zárva tartanak az ünnepen, a nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok viszont nyitva vannak. A tömegközlekedési eszközök az felvonulások, ünnepi műsorok miatt módosított útvonalon közlekednek.

Kollár Kata – Türkinfo