Apokaliptikus képek a törökországi Bodrumból, ahol reménytelenné vált a harc a pusztító tűzvésszel

Kép forrása: Marie Te Hapuku

Sokkoló videókat és fényképeket osztanak meg a közösségi oldalakon a Földközi-tenger térségében pusztító bozót- és erdőtüzekről, amik lakott területeket és üdülőhelyeket egyaránt fenyegetnek. Az Euronews gyűjtött össze néhányat ezek közül.

Bodrum a török riviéra egyik legnépszerűbb turistaparadicsoma, az ide érkező nyaralók a természet szépsége és a kultúrtáj varázsa miatt választják ezt az üdülőhelyet, ami idén a tűzkatasztrófa által leginkább sújtott vidékek egyikévé vált. A Twitteren azt írja egy videó megosztója, hogy a helyzet egyre rosszabb, a tűz egyre nagyobb és nagyobb.

Reménytelen küzdelem a tüzek oltása, ugyanis a hőségben és a szárazságban a szél gyorsabban viszi a lángokat, gyorsabban alakulnak ki új tűzfészkek, mint amivel a tűzoltók lépést tudnak tartani. Mazi strandjáról aki tehette, gumicsónakokon, bárkákon és hajókon a tengerre menekült a partvonalat elérő lángok elől. „Isten segítsen mindenkinek!” – írta egy török férfi, aki egy csónakból készített videót.

Alávalónak nevezi a gyújtogatókat egy twitterező, aki egy vízfolyás közepén rekedt állatokról osztott meg fotót. Az erdő lángjaitól fénylik az erdő, a megzavarodott vadak ösztönösen menekültek a vízbe.A hatóságok több országban gyanítják, hogy a Földközi-tenger partvidékén tomboló tüzek nem spontán lobbantak fel, hanem szándékos gyújtogatás vagy hanyagság miatt keletkeztek.

A bodrumi polgármester felszólította a lakosságot és a turistákat, hogy ne maradjon senki a lángoktól fenyegetett területeken, meneküljön mindenki biztonságos helyre. Úgy fogalmazott, hogy már ahhoz is túl késő van, hogy repülőgépekről kíséreljék meg a tűz oltását.

Nem csak a közeli felvételeken ijesztő a tűz látványa. A távolról készült panorámaképeken is látni, hogy helyenként a teljes horizont lángokban áll.

Bodrum forró éghajlatáról ismert. Június és szeptember között 45 fok feletti hőmérsékleteket mérnek errefelé, a nyár közepén pedig 50 fok feletti kánikula is előfordul: 50,8 Celsius-fokos júliusi csúcshőmérsékletet mértek idén.

Forrás: transindex.ro