Ankara kész rubelben fizetni az orosz olajért és gázért

Kép forrása: www.pikrepo.com

Lírára és rubelre állhat át Törökország és Oroszország a kétoldalú kereskedelmi forgalomban – erről is tárgyal Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin Iránban.

Ankara és Moszkva olyan, helyi valutában történő kereskedelmi fizetésekről szóló javaslaton dolgozik, ami segítene a töröki kormánynak abban, hogy lassítsa szuverén tartalékainak csökkenését – adta hírül a Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva. A kérdésről egyeztet Iránban a két elnök, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan.

Oroszország kulcsfontosságú szerepet tölt be a török energiaellátás szempontjából,

tavaly onnan származott a kőolajimport negyede és földgázbehozatal mintegy 45 százaléka.

Ennek köszönhetően hatalmas orosz többlet alakult ki a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, a török export 6,5, az import 29 milliárd dollárt tett ki 2021-ben. Emellett az sem elhanyagolható, hogy az orosz turisták több milliárd dollárt költenek el Törökországban.
A források szerint a most kidolgozás alatt lévő javaslat lehetővé tenné, hogy Ankara lírában fizessen az energiaimportért,

így megőrizhetné külföldi devizatartalékait, amelyek 59 milliárd dollár alá estek a hónap elején az egy évvel ezelőtti 97 milliárdról.

Az így kapott pénzt pedig később Moszkva felhasználhatná a Törökországból származó import finanszírozására. Hasonlóképpen szerepet kapna az üzletben a rubel is. A két ország energetikai minisztériuma egyelőre nem kommentálta az értesülést.
A Bloomberg elemzése szerint a megoldás mindkét fél számára előnyös lenne. Oroszország szempontjából azért, mert így az exportőrök lírát kapnának euró vagy dollár helyett, ami a nyugati szankciók miatt az értéke ellenére biztonságosabb. Törökországnak pedig azért, mert enyhítene a lírára nehezedő nyomáson.

Forrás: www.vg.hu