Ami a legenda mögött van: kezdődik a busójárás

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Ma veszi kezdetét a busójárás. A törökök és a tél elűzéséhez kapcsolódó, a Balkánról származó népszokás jövő keddig tart. Idén minden eddiginél több, mintegy 2500 maskarás fog felvonulni a mohácsi eseményen.

Február eleje hagyományosan a télbúcsúztató, tavaszköszöntő és termékenységi ünnepek körül forog. A Balkántól kezdve a mediterráneumon át Svájcig Európa számos részén tartanak ilyenkor maskarás bálokat, így Magyarországon is ebben az időszakban rendezik meg a busójárást. Az idén minden eddiginél több, mintegy 2500 jelmezes fog felvonulni a mohácsi eseményen.
A török elűzésének legendája

A legenda szerint a török elnyomást megelégelő sokácok ősei ijesztő maszkokkal és kereplőkkel pánikba ejtették az itt állomásozó oszmán csapatokat, akik a rémisztő alakokat látva fejvesztve menekültek.

A fáma azonban aligha állja ki a tények próbáját: valószínűleg a 18. században hozta be a Balkánról betelepült sokác kisebbség a tavaszűző rituálét, 1783-as a legkorábbi forrás, ami említi a népszokás megtartását. A néphagyománnyá vált rendezvény elemei – mint a busók öltözete (a szőrével kifelé fordított bunda, a szalmával kitömött nadrág, a faragott álarc, a harisnya és a bocskor) a kereplők és kolompolók évszázadok óta változatlanok – írja az Agroinform.

Amire érdemes figyelni

A busók nem látnak jól maszkokban, másrészt jankalék járnak mellettük testőrként, akik a zsákjaikkal ütlegelik a nézelődőket, ezért a sérülések elkerülése érdekében érdemes tisztes távolságot tartani. Mivel egy párkereső rítusról van szó, ezért a busók előszeretettel udvarolnak hölgyeknek és ijesztgetik a gyerekeket. A karnevál fontos résztvevői a „szép busók”, vagyis a sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró hölgyek.

Tradicionális házról-házra jártak, de mióta az esemény idegenforgalmi látványossággá vált, ágyúlövésre vonulnak be a busók Koló-térre, ezt követően zajongva végig mennek az utcákon, farsang vasárnap pedig visszatérnek a főtérre, ahol körbe táncolják a felállított máglyát.

Zárásképp húshagyó kedden meggyújtják a telet szimbolizáló koporsót, amit körbe táncolva éltetik a tavasz eljövetelét a felvonulók.

A népszokás 2009 óta szerepel UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012 óta számít hungarikumnak. A busójárás csütörtöktől (február 8.) jövő keddig (február 14.) tart.

Forrás: www.economx.hu