A vegetáriánus Cem Özdemir lett a német mezőgazdasági miniszter

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Zöldek pártjának török ​​etnikumú környezetvédő szemléletű politikusa, Cem Özdemir, a párt korábbi társelnöke lett Németország új mezőgazdasági minisztere. Az 55 éves Özdemir Németországban született, mindössze 16 évesen csatlakozott a Német Zöldekhez, és 29 évesen választották a Bundestag képviselőjévé. 2008 és 2018 között vezette a Német Zöldeket. A legutóbbi, szeptember 26-i általános választásokon rekordmagas, 40 százalékos szavazatot szerzett Stuttgartban a helyi szavazókörében.

„Az ötlet, hogy ezentúl én leszek felelős a mezőgazdaságért és az élelmiszerekért Németországban, sokak számára még mindig furcsának tűnhet” – mondta a Deutschlandfunk közszolgálati adónak adott interjújában. Özdemir szemszögéből azonban nem csak ez számít. „A technikai hozzáértés egy dolog, de az, hogy tudjunk beszélni az emberekkel és áthidaljuk a különböző érdekeket, az egy másik kérdés” – tette hozzá az interjúban.

Elmondása szerint a gazdálkodók megélhetésének biztosítását és a fogyasztói érdekek támogatását össze kell kapcsolni az állat- és klímavédelemmel a mezőgazdaságban. Szerinte kezdetben ez a mások által már megkötött kompromisszumok végrehajtását jelenti. Mint mondta, ezért a hivatalba lépésekor az első körben összefésüli a koalíciós szerződésben foglalt pontokat, valamint a nemzeti bizottság ajánlásait a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban.

A német mezőgazdasági miniszter élet- és karrierútja
Özdemir egyedüli gyerek volt, fiatalkora óta vegetáriánus. Az urachi Realschuléban szerezte meg a Mittlere Reife bizonyítványt (a középiskola 10. osztálya utáni, középiskolai tanulmányokat lezáró bizonyítvány), majd pedagógusi szakképzésen vett részt 1987-ig Reutlingenben. Ezután szakiskolai bizonyítványt (Fachhochschulreife) szerzett Nürtingenben, majd a reutlingeni evangélikus szakfőiskolában (a mai Evangelische Hochschule Ludwigsburg főiskolában) végzett szociálpedagógiai tanulmányokat. 1994-ben főiskolai diplomát szerzett. A tanulmányai mellett 1987-től egy reutlingeni ifjúsági központban dolgozott, illetve a Reutlinger General-Anzeiger újságnál és egy helyi rádióadónál szabadúszó újságíróként működött. A 18 éves kora óta német állampolgár Özdemir szociálpedagógus tanulmányai alatt oktatóként és szabadúszó újságíróként dolgozott. 1994 és 2002 között a német Bundestag tagja volt. 2004 és 2009 között az Európai Parlament zöld csoportjának tagja volt. Özdemir 2013 óta ismét a Bundestag tagja; ő volt a 2017-es szövetségi választás első számú jelöltje. Mindenekelőtt kül- és integrációs politikával foglalkozott. Eddig nem játszott szerepet az agrárpolitikában. Özdemirnek két gyermeke van argentin feleségétől, aki újságíróként dolgozik.

Forrás: www.magro.hu