A várva várt filmbemutató: Leyla 9 élete

Már akkor felcsigázta a filmrajongók érdeklődését, amikor még csak forgatták. Nemhiába, hiszen komédia a javából, ráadásul a szereplőgárdát a legjobb török színészek közül válogatták. Alig vártuk a 2020. márciusi bemutatót. Ám beütött a fránya koronavírus-járvány: a mozik bezártak, a bemutatók elmaradtak.

Aztán egyszer csak jött a jó hír: ha nem mehet a moziban, bemutatják a Netflixen. Majd kitűzték a dátumot is: 2020. december 4. és már itt is az előzetes. Írjuk ezt a járvány pozitív hozadékainak listájára! Mindenki megnézheti szerte a világon, és magyar felirat is készült hozzá.

A bemutató kezdőmondata – valljuk be – nem olyan kérdés, melyet szeretnénk hallani: „Te miért nem haltál meg?” Kezdjük megérteni a címet: Leylának 9 élete van.

A film története szerint egy idősödő házaspár, akik már nagyon unják a közös életüket, terapeutához fordulnak. A pszichológus egy fiatal lány, aki előbb nekik akar segíteni, majd úgy tűnik, inkább saját magának. Ugyanis a férj és a fiatal szerető ezer módon akarják kinyiffantani a feleséget.

A főszereplőket már mind ismerjük más alkotásokból.

A férj Haluk Bilginer, akit 2019 novemberében a 47. alkalommal megrendezett nemzetközi Emmy-díjátadón a Şahsiyet (Személyiség) című webes tévésorozatban nyújtott alakításáért a legjobb férfi színész díjával jutalmazták.

A feleség Demet Akbağ, aki tagadhatatlanul a mai török mozi egyik legnagyobb színésznője, akár drámai, akár komikus szerepről van szó. Ismerhetik a mozirajongók a Vizontele vagy az Eyyvah Eyyvah filmekből, hogy csak a két legnépszerűbbet említsük.

A fiatal lány pedig – a sorozatnézők nagy kedvence, mindenki Defnéje – Elçin Sangu, a gyönyörű vörös hajú, szintén sokféle karaktert megformálni képes színésznő.

A film rendezője Ezel Akay, a rendkívül termékeny török filmrendező. Legsikeresebb filmjei voltak: Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, F Tipi Film, Neredesin Firuze.

Erdem Éva – Türkinfo