A türk államokban is megünneplik a Petőfi-emlékévet

Kép forráa: hu.wikipedia.org

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) magyarországi képviseleti irodája meghívására ötnapos magyarországi látogatáson vesz részt Szultan Raev, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezetének (TÜRKSOY) főtitkára. Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, a Magyar Kultúra Alapítvány elnöke is fogadta a főtitkárt az A38 Hajón, ahol a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó együttműködésekről tárgyaltak.

A megbeszélésen részt vett dr. Hóvári János nagykövet, a TÁSZ magyarországi képviseleti irodájának vezetője, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint a Magyar Kultúra Alapítvány vezetői: Lóczi János vezérigazgató, Pál Dániel Levente és Dénes Adél vezérigazgató-helyettesek is.

Szultan Raev, a TÜRKSOY idén márciusban kinevezett új főtitkára korábban a Kirgiz Köztársaság elnökének tanácsadója, valamint a Kirgiz Köztársaság kulturális és információs minisztere is volt. Hivatali vállalásai mellett Kirgizisztán egyik legismertebb szerzője. Számos művéből színdarab készült vagy film készült. A kultúrák egymáshoz közelítése mindig is szívügye volt, ennek szellemében látogatott el hazánkba is.

A főtitkár elmondta: a szovjet időkben még orosz fordításban, később kirgiz nyelven is olvasott Petőfi-verseket, ezért a neki szentelt emlékév megünneplését kiemelten fontosnak tartja, már csak azért is, mert a török világban jól ismerik a magyar költő nevét. 2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékfórumot tartanak majd Isztambulban.

Folytatás

Forrás: kultura.hu