A törököktől a modern kávézókig – a kávéfőző története

Kávé nélkül sokak számára elképzelhetetlenek a reggelek. Ma már szinte minden háztartásban kávéfőző gondoskodik a reggeli ébresztő adagról, míg régen külön rituáléja volt a kávé főzésnek.

Ma már otthon is könnyedén elkészíthetünk bármilyen egzotikusnak ható kávécsodát. De honnan is ered a kávézás története és ki fedezte fel milyen hatással is vannak ezek a kis bogyók az emberi szervezetre? Nos, az első csésze lefőtt kávé eredetét szinte lehetetlen felderíteni, de a legenda szerint időszámításunk előtt egy etióp kecskepásztornak tűnt fel először, hogyha a kecskéi egy bizonyos növény bogyóit eszik akkor sokkal rakoncátlanabbak, fürgébbek lesznek. Elmesélte ezt egy szerzetesnek is, aki saját magán tesztelte a növényt, majd pozitív hatásait felismerve a monostorban el is kezdték fogyasztani.

A kávéfőzés ősi hagyományát azonban a törökökhöz kötjük. Ők egy, a tűz fölé tartott réz edényben készítették az italt és szűretlenül fogyasztották. A zaccból még jósoltak is!

Törökországban a mai napig így fogyasztják a kávét. Nem csoda, hogy az első kávézók is Konstantinápolyban nyitották meg kapuikat a 16. században. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg és a magyarok annyira megkedvelték ezt a fekete italt, hogy az 1900-as években Budapesten már közel 590 kávéház működött. Ekkoriban még itt is a török recept sz
erint készült a kávé, azaz szűrés nélkül, zaccal együtt szolgálták fel. Ennek ellentételezésére pedig nagyon sok cukor került az italba

Folytatás

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu