A török védelmi minisztérium új központja nagyobb lesz a Pentagonnál

Kép forrása: twitter.com

Hatalmas komplexum építésébe kezd Törökország. A Török Pentagonnak is becézett, a védelmi minisztérium személyzetének szánt épület – mint az a hétfői megnyitón kiderült – végleges formájában nagyobb lehet a washingtoni névrokonánál. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a török védelmi minisztérium által Csillagos Félholdnak (Crescent Star) nevezett létesítmény „félelmet kelt majd Törökország ellenségeiben” – írja a Nikkei Asia.

A komplexum alapterülete 12,6 millió négyzetméter lesz. Ebből csak 882 ezer négyzetméter lesz beltéri helyiség, de ez is elég lesz ahhoz, hogy 15 ezer embernek biztosítsa a munkavégzés helyét. Ezzel szemben az amerikai Pentagon belterülete csupán 600 ezer négyzetméter; a Capitolium tokkal-vonóval elférne az ötoldalú Pentagon egyik szárnyában.

A Csillagos Félhold struktúrája nyomokban a Pentagon gyűrűs kialakítását idézi, de az alaprajz a török zászló csillagos-félholdas emblémájára emlékeztet. A csillag alaprajzú épület kiállítóteremként fog funkcionálni, a központi, félhold alakú helyszínt pedig ünnepségeknek és más nagyszabású ceremóniáknak tartják fenn – írja az angol nyelvű helyi hírportál, a Daily Sabah.

A létesítmény várhatóan 2023 májusára épülhet meg, és a török hadseregnek, illetve a Nemzeti Védelmi Minisztériumnak fog otthont biztosítani. Az alapkőletételt a Győzelem Napjának 99. évfordulójára, az 1920-as török függetlenségi háború megnyerésének napjára időzítették.

A Csillagos Félhold Erdogan legújabb kezdeményezése, ami a török hadsereg és saját népszerűsége növelésére irányul. 2023-ban választásokat tartanak Törökországban, és a közelmúlt eseményei – a növekvő infláció, az áradások és a bozóttüzek – mind az országot, mind az elnök reputációját megtépázták. Törökország az utóbbi időben felpörgette a hazai fegyver- és gépgyártást, és az amerikai hadsereg hasonló jellegű fejlesztéseivel rivalizáló drónokat és csatahajókat fejlesztett.

Forrás: qubit.hu