A török popnagyi, Ajda Pekkan

Ha a világnak Tina Turner a rocknagyi, akkor Törökországnak Ajda Pekkan a popnagyi. 1946. február 12-én született. Első lépéseit énekesként 1962-ben tette, első hanglemeze 1965-ben jelent meg, a 70-es években már szupersztár, ám ma is a színpadon áll és minden lépésével a bulvárlapok érdeklődését váltja ki. Azt szokták mondani, ő az az énekes, akit 7-től 70-ig mindenki ismer.

forrás: sabah.com.tr

Az első lépések a sztársághoz vezető úton

Testvére mutatta be 1962-ben, az akkor legmenőbb éjszakai mulató, a Çatı tulajdonosának. Először ekkor állt színpadra és egy olasz dalt, az Il Cielo In Una Stanzat énekelte. Rögtön ezután a Ses magazin versenyén indult, ahol új arcokat kerestek a mozifilmekhez. A férfiaknál Ediz Hun – a később híressé vált sztár – lett az első helyezett, Hülya Koçyiğit – az egyik legismertebb török filmszínésznő – a nőknél második helyet szerzett, míg a győztes Ajda Pekkan lett. Így kezdődött professzionális pályafutása. 1963-ban szerepelt először a Adanalı Tayfur (Tayfur testvérek Adanából) című filmben, és 1967-ig 47 filmben szerepelt összesen.

forrás: wikipedia

Az első saját kislemez

A filmekben sok esetben énekesnőt alakított, és számtalan ott felhangzó dala jelent meg 45-ös kislemezen. Az első – immár saját nevével kiadott – hanglemeze Her Yerde Kar Var / 17 Yaşında (Mindenhol hó van / 17 évesen) című két dallal 1965-ben került piacra. Egy barcelonai dalversenyen szereplő Ve Ben Şimdi (És én most) műve pedig számtalan film betétdala lett.


A szupersztár

Később egyre ismertebb lett, már Zeki Mürennel – a kor sztárjával – lépett fel mulatókban. A 70-es években sorra jöttek ki két-két dalt tartalmazó kislemezei, melyek 1975 júliusában nagylemezen jelentek meg. Óriási sikert aratott országszerte, ekkor azonban már nem csak Törökországban volt ismert, lemezei németül, franciául, japánul és görögül is megjelentek.

1977-ben – egy addig párját ritkító – borítóval adta ki Süperstar címen albumát, melyet később a Süperstar II követett 1979-ben.

1980-ban az a döntés született, hogy Ajda Pekkan képviseli Törökországot az Eurovízión. Öt dal készült a válogatóra, a zsűri ebből három dalt tartott alkalmasnak arra, hogy a döntőbe kerüljön. A tévéképernyőkön annyiszor láthatták már a nézők a győztes Pet’r oil (Olaj) című dalt, hogy mielőtt megjelent volna lemezen, már mindenki kívülről fújta. Azonban a nagy döntőn szervezési és politikai okok miatt oly gyenge eredményt ért el, hogy az mind az ország, mind az énekesnő álmait lerombolta, annyira, hogy évekre el is tűnt a színpadról.

Ezt követően kiadott egy albumot – a popot háta mögött hagyva – arabeszk és alaturka stílusban, de nem volt ugyanaz a sikere, mint korábban. Ám a Süperstar 83 Show koncertsorozatával viharos sebességgel tért vissza a köztudatba. Ezt követően gyors egymásutánban Süperstar 83 és Süperstar 4 címen is albuma jelent meg.

Óriási sikerei ellenére egy időre ismét visszavonult, miután megházasodott. Válását követően, 1990 februárjában jelent meg új albuma, Ajda 90 néven. Ezután sorban jöttek ismét a nagylemezek, majd az Ajda 93 az év legtöbbet eladott albuma lett 500 000 példánnyal. A Sezen Aksu által szerzett dala, az Ağlama Anne (Ne sírj anya) az év slágere lett.

A 2000-es évek

Térjünk át lassan az új évszázadba. 2000-ben jelent meg Diva című albuma. Ekkor Monacóban egy nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó koncerten számtalan külföldi sztárral együtt lépett fel, melyet megelőzően a Kulturális Minisztérium Prestige de la Turquie avec Ajda Pekkan (azaz Törökország presztízse) címen reklámfilmet készített róla.

Az új évezredben további albumokat adott ki (2006. Cool Kadın, 2008. Aynen Öyle, 2011. Farkın Bu) és folyamatosan jelen volt rádiókban, zenecsatornákon, koncerteken, hírekben. Jelenleg egyre többen – közeli barátok, ismerősök is – vádolják azzal, hogy pénzéhes és ezért van még színpadon 70 éves kora után is, ugyanakkor a közönség szereti.

Elmúlt 70, de még övé a színpad és a képernyő

Alábbi reklámfilmet 2019-ben forgatta. A hírek szerint 3 millió TL (azaz több, mint 150 millió Ft) volt a gázsija. A film pontosan azt mutatja be, amit fentebb mi is: nem volt szupersztár az első lépéseknél, és ha voltak jobb és rosszabb időszakok is életpályája során, tagadhatatlanul megtalálta helyét a török poppiacon. Egy kis trükkel pedig – mely rengeteg kritikát váltott ki – egészen fiatalnak látszik a török popnagyi.

Folyamatosan színpadon áll és nincs hét, hogy ne írnának róla a bulvársajtóban: február 14-én Valentin-napi koncertet adott Isztambulban, Feyyaz nevű vokalistájának első dala 1 milliós nézettséget ért el, ezért ünnepséget rendezett neki, 2020-ban 1 éves reklámszerződést írt alá egy bútorgyártóval és 4 millió lírás a gázsija. Ez csak néhány a róla megjelent cikkek közül. Eközben újabb nagylemezt készít elő és stúdióban dolgozik majdnem minden évben.

Ezt a klipet 2019. július 7-én tették közzé. Az egyik kommentelő megjegyzése pontosan rímel cikkünk bevezetőjére: „A 60-as években a mára elhunyt nagyapám, a 70-es években apám, majd a 80-as években én voltam rajongója. Most 52 éves vagyok és a 25 éves fiam is hallgatja. Micsoda nő! A családfám minden tagja ismerte, és még mindig ugyanolyan. Ebben azért van valami furcsa.”


Erdem Éva – Türkinfo