„A török irodalom legnagyobbjai szinte mind voltak börtönben”

Kép forrása: youtube

Banu Büyükavci egy török pszichiáter, mintegy két évtizede már Németországban él és praktizál. A Nürnbergi Klinika mellett a helyi szakszervezetben is aktív. Éppen kollégáival beszélgetett egy kávézóban, amikor a rendőrök letartóztatták. A vád: terrorizmus.

A kommunista nézeteket valló nőt azzal gyanúsították meg a német hatóságok, hogy egy török terrorszervezet németországi pártsejtjében tölt be kiemelkedő szerepet. A letartóztatás alapja egy különleges törvényhely: a német Btk 129a és 129b paragrafusa. Míg előbbi a belföldön, utóbbi a külföldön tevékenykedő terrorszervezetek németországi támogatóinak büntetésére szolgál. A 129b paragrafus alkalmazásához a német szövetségi kormány jóváhagyása szükséges, amit az igazságügy-miniszteren keresztül adnak meg. Erre azért van szükség, mert amennyiben automatizmus lenne, bármelyik diktatúra használhatná ezt a paragrafust, hogy a Németországban élő (külföldi) ellenzékieket vegzálja.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a német jogrendben egy büntetőeljárásnál alapvetően nem szólhat bele a kormány a tőle elviekben független ügyészség munkájába. Ez a paragrafus azonban egy ritka kivétel. Büyükavci esetében ezt a Merkel-kormány akkori szociáldemokrata igazságügy-minisztere, Heiko Maas adta meg, aki később külügyminiszteri tisztséget is betöltött, mára azonban már a parlamenti mandátumát is visszaadva kivonult a politikai életből, és acélipari lobbista lett. A gyanú szerint Büyükavci a Törökországban terrorszervezetnek minősülő, Németországban azonban legális és az Európai Unió terrorista-listáján sem szereplő TKP-ML (Marxista-Leninista Török Kommunista Párt) németországi szervezetében tölt be vezető szerepet, egyetlen nőként.

Büyükavcit és társait külön-külön börtönökbe szállították és több hónapot kellett magánzárkában töltenie. Összesen 34 hónapot volt vizsgálati fogságban, majd 2020 nyarán három év hat hónapra ítélték. Ugyanabban a müncheni börtönben raboskodott, ahol vele egy időben az NSU-gyilkosságokért elítélt neonáci Beate Zschäpe ült, jó néhány évtizeddel korábban pedig a mártírhalált halt Sophie Scholl.

A börtönben töltött évek alatt Büyükavci mellett széles körű társadalmi összefogás alakult ki: szakszervezetek, civilek, párt- és egyházi szervezetek tartottak közösen minden héten szimpátiatüntetéseket Nürnbergben. Ráadásul nem csak a börtönévek alatt, hanem utána is. Mivel három és fél évre ítélték és nem német állampolgár, ki is utasíthatják az országból. Ennek megakadályozására továbbra is kiálltak mellette támogatói: „Banu bleibt!”, „Banu muß bleiben!” – skandálták a tüntetők.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu