A török államalapító megsértésével vádolják a Nobel-díjas Orhan Pamukot

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A pestis éjszakáival kapcsolatban már a kötet márciusi megjelenésekor eljárás indult, melyet áprilisban lezárták, de most újranyitottak.
A modern Törökország megalapítójával szembeni tiszteletlenség és a török zászló nevetségessé tétele a vád a Nobel-díjas szerzővel szemben a The Guardian cikke szerint: Orhan Pamuk tagadja az ellen felhozottakat.

Legújabb regénye az 1900-as években egy fiktív ottomán szigeten játszódik, bubópestisjárvány idején. A szerzőt először azzal vádolta meg egy ügyvéd tavasszal, hogy gyűlöletre és ellenségeskedésre buzdít, mivel a műben Musztafa Kemál Atatürköt sértegeti és gúnyt űz Törökország zászlajából. Egy isztambuli bíróság akkor úgy döntött, hogy bizonyítékok hiányában nem viszi tovább a keresetet, de az ügyet benyújtó ügyvéd, Tarcan Ülük fellebbezett a döntés ellen, így a vizsgálatot most újraindították.

Nem az első ilyen pere
Hasonló eljárás már korábban is indult Pamuk ellen, miután a kurdokkal és örményekkel szemben elkövetett 1915-ös gyilkosságokat megemlítette egy interjúban. Ezeket a vádakat aztán 2006-ban ejtették, abban az évben, amikor is a szerző Nobel-díjat kapott. Most az 5816-os számú törvény megsértésével vádolják: ennek lényege Atatürk emlékének védelme.

Ha Atatürköt gyalázó tettet követ el egy török, akár három év börtönre is számíthat.
„A pestis éjszakáiban, amelyen öt évig dolgoztam, nincs tiszteletlenség a birodalmak hamvaiból létrejött nemzetállamok hősies alapítói vagy Atatürk iránt. Épp ellenkezőleg, a regényt tisztelettel és csodálattal írtam ezek iránt a szabadelvű és hősies vezetők iránt” – tagadja a vádat az író.

Sokan állnak mellé

Folytatás

Forrás: infostart.hu