A Théra-kitörés áldozataira bukkantak

A Minószi kultúra végét jelentő Théra-kitörés mintegy 3600 évvel ezelőtt az Égei-tengeren óriási cunamival is járt.

A mai Szantorini festői szigetét egykor elpusztította a hatalmas robbanással járó kitörés, a sziget beomlásakor kialakuló cunami pedig végigsöpört az Égei-tengeren, amelynek nyomait számos helyről ismerjük.


Néhány éve egy, a mai Törökországban lévő régészeti lelőhelyen, Çesme-Bağlararasıban zajlanak olyan feltárások, amelyben a 227 kilométerre történt kitörés nyomaira is rábukkantak. Bár a kitörésből kihulló vulkáni hamu nyomait rengeteg helyen megtalálták, a kitöréssel együtt járó cunamiét csak egészen kevés lelőhely bizonyítja. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a cunamik általában kisodornak mindent a tengerre, így kevés nyomuk marad.
Nemrégiben azonban egy olyan áldozatra bukkantak a nevezett török lelőhelyen, akit teljes bizonyossággal e természeti csapáshoz lehet kötni, számolt be az ORF tudományos hírében a PNAS cikkére hivatkozva. Korábban nem sikerült biztosan a kitöréshez köthető emberi maradványokra bukkanni sehol, annak ellenére, hogy minden valószínűség szerint sok ezer áldozata lehetett a katasztrófának.

Részletek>>>