A Takoran-völgy: Şanlıurfa rejtett ékköve

Képzeljünk el egy olyan helyet, melyet a turisták még nem fedeztek fel, csak néhány természetrajongó és kiránduló jár arra. Üdvözöljük a Takoran-völgyben, ezen az álomszép helyen, ahol akár Indiana Jones bőrébe is bújhat.

A Şanlıurfa tartományban található Takoran-völgyet a helyiek csak „rejtett paradicsom”-ként emlegetik, azonban mindenkit szeretettel vár ez a különlegesen szép hely, aki szereti a természetet.

A völgyet az Eufrátesz alakította ki, maga a völgy a partja mentén terül el. A völgy Mezránál indul, ami 40 km-re van Şanlıurfa Siverek körzetétől, és egészen Adıyaman tartomány Gerger körzetéig húzódik.

A fényképészek kedvelt helye, de a 20 km hosszan elnyúló völgyet már a látogatók is kezdik felfedezni érintetlen természeti szépségei miatt. A völgyben egy kanyon, vízesések, vízimalom, sziklasírok, történelmi építmények, különleges látkép és gazdag növényvilág várja a látogatókat.

A völgyben a turizmus népszerűsítése céljából Siverek és Şanlıurfa vezetése közös projektet hozott létre, valamint Siverek turistahajókat is vásárolt, hogy utazásszervezési szolgáltatást is tudjon nyújtani az ide látogatóknak. Kiépült egy szilárd burkolatú út is, hogy a völgy könnyebben megközelíthető legyen. Az önkormányzatok piknikező helyeket és relaxációs övezetet is létrehoztak itt, hogy még több vendéget csalogassanak a térségbe.

Bár a világhírű Halfeti is ebben a térségben van, olyan öblökkel és kanyonokkal ott nem találkozhatunk, mint a Takoran-völgyben. Több víz alatti barlang és elárasztott templom is található itt és a helyiek mindent megtesznek azért, hogy ezeket is megismertessék az ide látogatókkal.

A térségben több kulturális programot is szerveznek, hogy az emberek bepillantást nyerhessenek Takoran hagyományaiba.

Az ide érkező turisták részt vehetnek hajókirándulásokon a tágas és biztonságos hajók fedélzetén, és eljuthatnak egészen az Adıyaman tartományban lévő Nemrut-hegyig is. Visszatérve a völgybe megkóstolhatják a tradicionális halételeket a helyi éttermek valamelyikében, megízlelhetik Takoran gránátalmáját és a belőle készült szirupot is.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo