A nyugat-törökországi gladiátorvárosban templompadlózatra bukkantak

A törökországi Muğla tartomány Yatağan kerületében, Stratonikeiában, a gladiátorok városában egy régészeti feltárás során  egy ősi templom márvány padlózatára bukkantak.

Az ásatások vezetője, Bilal Söğüt professzor elmondta, hogy kb. 3000 éves ókori város maradványaira és a Hellén, Római, Bizánci, Anatóliai Birodalom és ottomán korabeli, valamint a köztársaság időszakából származó építményekre bukkantak.

Eddig – Söğüt elmondása szerint – egy római fürdőt, egy templomot, egy szeldzsuk kori mecsetet és egy török lakóházat találtak, valamint ezekhez hasonló építmények romjaira bukkantak az ősi városban.

Legintenzívebben az ásatási helyszín Nyugati utcának nevezett területén kutattak. “Itt már korábban egy sírra leltünk és régen egy templom is állt ezen a helyen. Mindkettőt feltártuk, legutóbb pedig a templom márvány padlózatára leltünk.”- tette hozzá Söğüt.

“Ez a terület elhagyatottá vált a 4. században, egy korábbi földrengést követően. Később egy másik templomot állítottak itt fel, ami – ma már tudjuk – egészen a 7. század közepéig működött, majd temetőként használták.

“Megtaláltuk az eredeti templompadlózatot. Különböző geometriai formákból tevődik össze, ami azért érdekes, mert ez az első eset, hogy ilyet tártunk fel az ősi városban.”

Söğüt  elmondta, hamarosan feltárják az egész templomot, mielőtt nekiállnának a konzerválási munkálatoknak.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kirán Katalin – Türkinfo