A koronavírus-válságra hivatkozva a vártnál nagyobbat vágott a török jegybank

A vártnál nagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja, hogy még erőteljesebben támogassa a gazdaságot és ellensúlyozza a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait.

A jegybank monetáris politikai bizottsága szerdán tartott ülésén 100 bázisponttal, 9,75 százalékról 8,75 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok 50 bázispontos csökkentést vártak.

A testület immár a nyolcadik egymást követő ülésén csökkentette az irányadó kamatot, hogy élénkítse a gazdaságot. Közleményében a jegybank rámutatott, hogy a járvány súlyos csapást mért a kereskedelemre, a turizmusra és a hazai keresletre, így létfontosságú, hogy biztosítsák a piacok működését és a hitelek kiáramlását.

A kamatcsökkentést az is indokolja, hogy a globális energiaárak zuhanása csökkenti az inflációs várakozásokat a nagy olajimportőr Törökországban. Márciusban 11,86 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, lassult az ütem a februári 12,37 százalékhoz képest.

A központi bank tavaly júliusban indította el monetáris politikai agresszív lazítását a gazdaság teljesítményének mérsékelt javulására hivatkozva. Akkor 24,0 százalékon állt az irányadó kamat, és azóta minden ülésen kamatot csökkentett a monetáris politikai bizottság.

A török líra – ami egyébként erős leértékelődő trendben van – ma nem reagált érdemben a kamatvágásra.

Törökország gazdasága három egymást követő negyedév után a tavalyi harmadik negyedévben újra növekedésre váltott, éves összevetésben 0,9 százalékkal bővült, a negyedikben pedig már 6,0 százalékkal. A hazai össztermék tavaly 0,9 százalékkal nőtt a 2018-ban mért 2,8 százalékos és a 2017-es 7,4 százalékos növekedés után.

Forrás: www.portfolio.hu

Kép: wikipédia