A kormány egyértelművé tette, miért fontos Törökország

Törökország kiemelt fontosságú, stratégiai partnere Magyarországnak, katonai, védelmi kapcsolataink régi időkre nyúlnak vissza – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott a török védelmi miniszterrel csütörtökön, Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf  Facebook oldala

A miniszter elmondta: a megbeszélésen áttekintették a két ország védelmi és biztonságpolitikai együttműködését. Törökország részt vesz a NATO Magyarországon állomásozó többnemzeti harccsoportjában, valamint a napokban indított, Adaptive Hussars 23 elnevezésű, harminc éve nem látott nemzetközi hadgyakorlatban is.

Törökország rendkívül fontos regionális biztonságpolitikai szereplő, hangja megkerülhetetlen azokban a nemzetközi konfliktusokban, amelyek mindannyiunk biztonságát kockáztatják

– mondta Szalay-Borbrovniczky Kristóf, hozzátéve, Törökország a NATO tagjaként és a régió vezető országaként hasonlóan vélekedik az orosz-ukrán háborúról, mint Magyarország. Majd leszögezte, hogy mindkét ország elkötelezett az azonnali tűzszünet és a minél hamarabbi béketárgyalások elkezdése mellett. Rendkívül fontos a háború eszkalációjának és a további áldozatok elkerülése. Magyarországnak és a régiónak is az az érdeke, hogy visszatérjen a béke, hogy ismét a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősödjenek „a háború rettenete helyett”.

Forrás és folytatás index.hu