A kínai vakcinát kapóknak harmadik oltást kínálnak Törökországban

Photo by Hakan Nural on Unsplash

Csütörtöktől harmadik oltást kaphatnak Törökországban a beoltottak, függetlenül attól, hogy milyen típusú vakcinából kapták az első adagokat – írja a The Wall Street Journal a török egészségügyi miniszter bejelentésére hivatkozva. A lap ugyanakkor kitér arra, hogy lényegében azok számára nyitják meg ezt a lehetőséget, akik korábban kínai vakcinát kaptak.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozóknak és az 50 év felettieknek harmadik oltást ajánlana, függetlenül attól, hogy melyik gyártó vakcináját kapta meg az illető korábban. Törökországban jelenleg a Pfizer/BioNTech és a kínai Sinovac vakcináival oltanak.

Az egészségügyi miniszter arra hivatkozva ajánlja fel a harmadik oltást, hogy az idősebbek és az egészségügyi dolgozók első oltásukat már hat hónappal ezelőtt kapták. Bár arra a miniszter nem tér ki, akkortájt még csak Sinovackal oltottak az országban, lényegében tehát a kínai vakcinával oltottakra vonatkozik a harmadik oltásra való buzdítás.

Törökországon kívül egyébként korábban Bahrain és az Egyesült Arab Emírségek is harmadik oltást ajánlott fel azok számára, akiket korábban kínai vakcinákkal oltottak (a két országban Sinopharm vakcinákkal oltottak).

Törökországban januárban indult el az oltási program a Sinovac vakcinával, a Pfizer/BioNTech termékével pedig márciusban kezdték el oltani az embereket. Az országban az elmúlt hetekben ugrott meg jobban az oltások száma, miután sikerült megállapodni arról, hogy szeptemberig 120 millió adag vakcinát szállítson be a Pfizer/BioNTech. Múlt héten napi átlagban több int 733 ezer embert oltottak be Törökországban, ami az egyik legmagasabb napi átlagszám a világon.

Júniusban Erdogan török elnök azt mondta, hogy megkapta a harmadik oltását is, bár azt nem fejtette ki, melyik gyártó vakcinájából. Lehet azonban következtetni rá, ugyanis Erdogan januárban kapta meg az első dózist, akkor pedig még csak a kínai vakcina állt rendelkezésre az országban (igaz, később Erdogan azt mondta, hogy a Pfizer készítményét kapta).

Forrás: www.portfolio.hu