A kifizetetlen bírságok miatt vontassák el a teherautót – egy európai régió ellentmondásos javaslata

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török módszer az útdíjak és bírságok behajtására

A török hatóságok megtalálták a módját annak, hogy növeljék a bírságok és az útdíjak behajtását. Idén március 15-én új törvény lépett hatályba Törökországban, amely szerint minden be nem fizetett bírságot, útdíjat és hídvámot a határon kell megfizetni. Ez a lehetőség minden határátkelőhelyen elérhető a POS (Point of Sales Terminals) terminálokon keresztül. Ellenkező esetben a járművezetők nem léphetik át a határt a megfelelő fizetés hiányában.

A belgiumi útdíj bevezetése óta összesen 64 millió eurós bírságot szabtak ki. Ezek közül több mint 20 millió még mindig nem került kifizetésre. Egy flandriai európai parlamenti képviselőnek van egy ötlete arra vonatkozóan, hogyan lehetne növelni a bírságok behajtásának a mértékét.

Az új belgiumi útdíj rendszer kezdete, azaz 2016 óta a belga hatóságok közel 64 millió euró értékben szabtak ki útdíjjal kapcsolatos bírságokat (emlékeztetőül: a rendszer indulásakor a bírság összege a szabálysértéstől függetlenül 1000 euró volt). Ezek közül közel 21 millió, azaz egyharmadát nem fizették ki – derült ki a Peter Van Rompuy, a flamand párt (CD&V) vezetője által Matthias Diependaele belga pénzügyminisztertől kért információkból. A szóban forgó bírságok 75%-át (közel 48 millió eurót) külföldi járművezetőkre szabták ki – írta meg a De Morgen belga napilap.

Folytatás

Forrás: trans.info