A Kék mecset 2018. május 15-ig zárva lesz

Az Ahmed szultán dzsámi igazgatóságától származó információk szerint a Kék mecsetben hamarosan olyan belső munkálatok kezdődnek, melyek miatt az épületet 2018. március 1-je és május 15-e között bezárják. Ezen időszak alatt turisták az épületben nem tartózkodhatnak.

A hívők csak a napi ötszöri ima idején léphetnek a dzsámiba.

Ahmed szultán dzsámija, ismertebb nevén a Kék mecset, Isztambul egyik központi mecsete, mely a város Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyek belső falait borítják. A dzsámit 1609 és 1616 között építették I. Ahmed oszmán szultán utasítására. A Kék mecset Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága, a világ egyik legismertebb épülete, a világörökség része.

A 400 éves épületet 2017. július közepén kezdték felújítani. A restauráció során az épület kupolájának külső borítását kicserélik, és a falakat lemossák. Az épület külsején és belsejében található kő- és márványburkolatot megerősítik. Mindezek mellett a híres kék, izniki csempéket is felújítják, valamint a mecsetben található fából készült részeket újakra cserélik.

Türkinfo