A Hagia Sophia mecsetté nyilvánításával nyíltan üzent Európának Erdogan

A Hagia Sophia 85 éven keresztül múzeumként működött, Erdogan egy új döntése értelmében július 24-től viszont mecsetként funkcionál a továbbiakban.

Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője elsőként leszögezte, hogy egy államnak szuverén joga a saját határain belül meglévő intézményekkel, épületekkel úgy rendelkezni, ahogy ő jónak tartja. Ehhez viszont hozzátartozik az is, hogy ennek a szuverén jognak a nemzetközi jog keretei között kell működni – mondta az ATV Start Plusz című műsorában.

A kérdés az, hogy az eddig is az iszlám vallás követelményeit teljesítő intézményből miért kell ilyen hirtelen változással olyan intézményt csinálni, ami világszerte és Törökországban is félelmet kelt – vélekedett Demirkan.

A Türkinfo főszerkesztője szerint a Hagia Sophia egy szimbólum, ekként is működött, hiszen 1000 évig templom volt, 600 évig muszlim imahely majd pedig 85 éven keresztül múzeumként funkcionált. Most egy hódítás szimbólumaként ismét dzsámivá változik- Demirkan szerint ez egy olyan lépés a török kormány részéről, amivel azt mondják ki: “a mi földünkön mi azt csinálunk, amihez kedvünk van, senkinek nem tartozunk számadással”.

Folytatás >>>

Forrás: atv.hu