A győztes ’56: Nádasdy Tamás elhárítja a szigeti veszedelmet

A szigetvári vár a 16. században (Forrás: Wikipédia)

„A magyarok minden csatát elvesztettek, mindig a rossz oldalra álltak” – a mai napig érezteti kártékony hatását a diktatúra időszakában sunyi, suttogó propagandával terjesztett hamis történelemszemlélet, melynek célja nyilvánvaló hazugságaival a magyar nemzeti öntudat megtörése és a megszállt ország demoralizálása volt. Sorozatunk célja, hogy felvillantsuk eleink bátor, győztes hadi vállalkozásainak, nyertes csatáinak vagy háborúinak felsorolhatatlan mennyiségű tárházából azt az egy-kettőt, melyek felidézése talán hozzájárul, hogy végre helyreálljon helyes és megalapozott nemzeti önbecsülésünk. Mint azt Zrínyi Miklós, a költő és hadvezér is megfogalmazta: „Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók.”
Éppen 466 éve már javában remegtek a szigetvári vár falai a törökök szakadatlan ágyúzásától. Az erősséget ekkor Horváth Márk védte, s a tíz évvel későbbi, a nemzet emlékezetében jóval élesebben megmaradt „szigeti veszedemmel” szemben – sikerrel. Ennek feltétele volt, hogy ez alkalommal megérkezett a Zrínyi Miklósék által 1566-ban hiába várt felmentő sereg. Méghozzá nem is akármilyen. Hosszú ideje először ez az a keresztény sereg, amelyet a törökök nem tudnak legyőzni – idézi fel a történteket B. Szabó János, a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum történésze.

– Válságos év volt Szigetvár első ostromának éve, az 1556-os esztendő mind a nagypolitikában, mind hazánkban: V. Károly lemondása mellett régiónk eseményeit meghatározhatta, hogy a törökök kiszorították Erdélyből Castaldo császári erőit, és ismét János Zsigmondot segítették a fejedelmi székbe. Milyen állapotok jellemezték ebben az esztendőben Magyarországot?

– Magyarországon, ezt ne feledjük, permanens török háború zajlik 1550-től kezdve, amikor Martinuzzi Fráter György megköti a megállapodást Ferdinánddal, aki megkapja az engedélyt császári bátyjától a Magyar Királyság keleti részeinek visszacsatolására. A császárhoz ehhez katonákat is kap – Castaldo is V. Károly katonája volt eredetileg – és innen kezdve folyamatos háborúskodás zajlik Magyarországon.

Folytatás

Forrás: hirado.hu