A „gladiátorok városa” népszerű a turisták körében

A világ legnagyobb márványvárosa Törökország nyugati részén, Muǧla tartományban található. A 3000 éves történelmi romok nagyon népszerűek mind a helyi, mind a külföldi turisták körében.

Stratonikeia több történelmi civilizációnak is otthona volt, nagy hatással volt rá a görög, a római, a bizánci, és az anatóliai kultúra, a település az Oszmán Birodalom és a köztársaság idején is jelentőséggel bírt.

2015-ben vált híressé mint a „gladiátorok városa”. Az UNESCO Világörökség Várományosi Listáján is szerepel.

A területen végzett ásatások során sok részlet került a felszínre, így várhatóan az UNESCO Világörökségi Listáján is helyet kap majd.

A stratonikeiai ásatások vezetője, Bilal Soǧut professzor az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy a jelenlegi tudományos feltárásokat és helyreállítási munkákat 2008-ban vette át, de az első régészeti munkák már 1977-ben elindultak ezen a területen Yusuf Boysal professzor irányításával.

Soǧut professzor szerint Stratonikeia a Karia régió egyik legfontosabb települése, mely az anatóliai őslakosok otthonául szolgált.

Stratonikeia a régészeti városok eleven példája. Nincs még egy olyan város a világon, amely ennyire épségben maradt volna” – mondta.

A professzor arról is beszélt, hogy az ásatások során olyan tárgyat is találtak, amelyen görög, latin és oszmán feliratok láthatók, ez az ókori város kulturális gazdagságát bizonyítja.

Stratonikeia ókori városa egy különleges hely, ahol gladiátorok éltek” – tette még hozzá.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo