A Fitch leminősítette Törökországot

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A török jegybank kamatpolitikája miatt egyébként is gyengélkedő török líra, jókorát esett azután, hogy a Fitch hitelminősítő a monetáris politikai kockázatok miatt „stabilról” „negatívra” rontotta az ország kilátásait.

Korán reggel a líra 0,6%-kal gyengült a dollárral szemben a csütörtöki záróhoz képest. A török ​​líra idén mintegy 46 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

A Fitch idő előtt minősítette a jegybank monetáris lazítási programját, amely szeptemberben az infláció felgyorsulásával kezdődött, és szerinte a belföldi bizalom romlását okozta, ami a valuta meredek leértékelődésében is tükröződik.

A mélyen negatív reál monetáris politikai kamatláb továbbra is aláássa a bizalmat, növelve a pénzügyi stabilitás kockázatait, például ha a betétesek bizalma megrendül, az veszélyeztetheti a bankok és vállalatok eddigi szilárd hozzáférését a külső finanszírozáshoz – közölte jelentésében a Fitch.

Szeptemberben a jegybank 400 bázisponttal, 15 százalékra csökkentette kamatát, de a jegybankelnök arra figyelmeztetett, hogy az agresszív politikai lazítás valószínűleg januárban szünetet tart.

A Törökországot vezető Erdoğan ezúttal a pénzügyminiszter lecserélésével igyekszik letörni az inflációt és úrrá lenni az egyre erősödő gazdasági válságon.

Forrás: www.vg.hu