A bizonytalanság miatt senki nem tudja, mi mennyibe kerül. Sőt, igazából nincsenek is árak

Törökországban az elmúlt két évben nagyon magas volt az infláció, ami Recep Tayyip Erdoğan elnök népszerűségét is megtépázta. Az utca emberét és gazdasági újságírókat is kérdeztünk arról, ki hogyan éli meg a helyzetet. A középosztály elszegényedik, a cégek minél többet próbálnak meg exportálni. Helyszíni körkép Isztambulból.

„Milyen gyakran emelnek árat? Van, hogy havonta kell?” – kérdeztünk egy zöldségárust Isztambul Beşiktaş negyedében. Mire ő: – „Havonta? Van, hogy naponta kell árat emelni. Hétfőn megveszem negyven líráért és eladom negyvenötért, szerdán már csak ötven líráért tudom megvenni. Ráadásul senki nincs tisztában az árakkal, van, hogy valaki megveszi a ringlót egyik nap, aztán másnap visszajön, és nem vesz, mert ugyanaz az ár már túl sok neki.”

Törökországban egy sor ok miatt 2021-ben brutálisan megnőtt az infláció, ami tavaly októberben éves alapon 85 százalék volt – ez több mint háromszorosa a magyar 25 százalékos csúcsnak (erről itt írtunk akkor részletesen). A drágulás az egész gazdaságot megviselte, mi pedig Isztambulban próbáltunk utánajárni, az emberek mit éreznek belőle.

„A legrosszabb az egészben, hogy a bizonytalanság miatt senki nem tudja, mi mennyibe kerül. Sőt, igazából nincsenek is árak – folytatta nekünk a zöldségárus. – Körbemész csak ezen a piacon, kapsz ringlót 50 líráért, de 70-ért is, aztán az is lehet, hogy valaki véletlenül olcsóbban tudja megvenni, és 30-ért árulja. A vevőknek pedig fogalmuk sincs, lehet, hogy odamennek ahhoz, aki 30-ért árulja, sokallják, de aztán megveszik annál, aki 70-ért árulja.”

Részletek>>>