A bevándorlók erősíthetik a CDU-t

Kép forrása: magyarhirlap.hu

Egyre több bevándorló hátterű német szavaz a jobbközép pártokra, így biztosítva új szavazótábort Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára – derül ki egy vizsgálatból, amelynek részleteit a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap közölte.

Az újság szerint ennek jelentős politikai következményei lehetnek Németországban, ahol 2019-ben 13 millió migráns hátterű ember élt az ENSZ szerint, lakosságarányosan ennél csak az Egyesült Államokban laknak többen.

A vizsgálat eredményei emellett megmutatják, hogy az évtizedek óta tartó, Európába irányuló bevándorlás hogyan alakította át a kontinens demográfiáját, ezzel együtt pedig a politikát.

Az elemzést készítő Konrad Adenauer Alapítvány megállapítása szerint a bevándorló háttérrel rendelkező emberek többsége Németországban támogatja a konzervatív, szabadpiaci elvű gazdaságpolitikát folytató pártokat. Viola Neu, a tanulmány szerzője a lapnak elmondta: az érkezők pártszimpátiája beilleszkedésük és szavazati joguk megszerzése után jellemzően a balközéptől a jobbközép felé tolódik.

A török származású Serap Güler, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány CDU-s államtitkára, a WSJ-nek arról beszélt, hogy a németországi bevándorló közösségek többsége Törökországból, a Balkánról, a volt Szovjetunióból és Észak-Afrikából származik, ők pedig főként a konzervatív értékeket vallják, gyakran a vallás miatt. Elutasítják például a drogok legalizálását vagy a nem hagyományos családmodelleket.

A török származású német szavazók 53 százaléka mondta azt 2019-ben, hogy a konzervatív pártokat támogatja, ez az arány 2015-höz képest jelentős, 17 százalékpontos emelkedés. Mindez főként a CDU javát szolgálja, amely továbbra is a legnépszerűbb párt az országban annak ellenére, hogy támogatottsága elmúlt években csökkent.

A tanulmány szerint a CDU mellett sok bevándorló támogatja a Zöldeket, amely mára a második legnagyobb, centrista politikai erővé vált Németországban.

Arról ugyanakkor nincsenek statisztikai adatok, hogy a közelmúltban érkezett, például szíriai menekültek milyen politikai nézeteket vallanak, közülük eddig kevesen szerezték meg a német állampolgárságot és a szavazati jogot.

Forrás: www.magyarhirlap.hu