A Bethesdában már zajlik a tizedik génterápiás SMA-kezelés

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Az elmúlt másfél év alatt két magyar, négy szlovák, egy holland, egy erdélyi, egy török és immár egy Szerbiában élő magyar gyermeknél alkalmazta a kórház a génterápiás kezelést.

A török Ali édesanyja két héttel a kezelés után arról beszélt, hogy csodát műveltek a Bethesdában a gyermekével, napról napra javul Ali állapota.

Így mostanra a Bethesda Gyermekkórház lett a gyógyszer alkalmazásában az egyik legtöbb tapasztalattal bíró intézmény Európában.

Egy Szerbiában élő vajdasági magyar kisfiúnál, Pál Gajódi Olivérnél végezték el a Bethesda Gyermekkórház szakemberei a tizedik SMA-s génterápiás kezelést.

A Szerbiából érkezett Olivér, akinek a kezelése kedden kezdődött, még most is a Bethesdában fekszik. Nenad Barisic, a kisfiú szerb orvosa elmondta, hogy Olivért Szerbiában mindenki menthetetlennek tartotta.

A lélegeztetőgépről nem lehetett levenni, így a génterápiát sem kaphatta meg. A Bethesdába állapotának felmérésére érkezett, és heteken át tartó küzdelem után sikerült a lélegeztetőgépről leválasztani, és így a gyógyszer beadhatóvá vált. A beadáson is részt vehettem, fantasztikus szakmai teammunka részese lehettem, ahol minden a beteg érdekében történik. Nagy reményt jelent ez nemcsak a magyar, hanem a kezelésre váró szerb gyermekeknek is – emelte ki a szerb kardiológusprofesszor a Bethesda Gyermekkórház csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kívülről úgy tűnik, egy fejlettebb egészségügyből érkeztünk, ahol azonban lemondtak Jayme-ről. Itt, a Bethesdában kaphatta csak meg kisfiunk az esélyt az új életre, soha nem fogjuk elfelejteni, amit itt kaptunk – mondta el a holland gyermek édesanyja.

Folytatás

Forrás: index.hu