A 8000 éves Meke-tó

A „világ amulettjének” is nevezett Meke-tó Konya Karapınar körzetében található. A turisták szívesen látogatják különleges és mesés látványa miatt. Tavasszal és télen a tó medre tele van vízzel, és a körülötte lévő területen a talaj kikristályosodik. Annak, aki szeretné látni ezt a különleges természeti képződményt, ilyenkor kell ellátogatnia ide, mert a nyári forróságban a tó teljesen kiszárad.

Hogy mi teszi igazán különlegessé a tavat? Az a hatalmas vulkáni kúp, ami a közepén található. Ez egy krátertó, ami mintegy 4 millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az itt működő vulkán kitört. Az első vulkánkitörést egy második is követte, ami egy újabb vulkáni kúp kialakulását eredményezte a tavon belül, miközben egy kráter is létrejött. Napjainkban a Meke-tó két tóból áll több kis szigettel. Legmélyebb pontja 12 méter.

A tavat 1989-ben kiemelten védett területté nyilvánították és 1998 óta regisztrált természeti képződmény. Mind a Meke-tó, mind a Konya-medence Anatólia legszebb és legkülönlegesebb helyei közé tartozik.

Képek: haber7.com

Kollár Kata – Türkinfo